Linkovi

Palestinci se nadaju boljem životu


Oko dvije trećine Palestinaca, od milion i 300 hiljada koliko ih ima u Pojasu Gaze, žive u bijednom siromaštvu. Taj prostor je jedno od najgušće naseljenih mjesta na svijetu. Uz pripreme Izraela da iz Pojasa Gaze isele sve jevrjejske naseljenike kod Palestinaca rastu nade da će doći do značajnih promjena i poboljšanja. O tome više u rubrici novinara televizijskog programa Glasa Amerike Jeffa Swicorda.

Jednog od proteklih dana palestinski militanti ispalili su iz Gaze više granata na obližnja jevrjeska naselja. Poginula je jedna mlada žena. Izraelske snage su iskopale tranšeje preko glavnog priobalnog puta, ograničavajući na taj način kretanje duž Pojasa Gaze. Izraelci tvrde da je to sigurnosna mjera, Palestinici pak da je u pitanju kolektivno kažnjavanje.

Taleb Daoor, taksista: Kada je put otvoren, zarađujem oko 100 šekela dnevno. Sada ni toliko da pokrijem benzin... Zaposleni Palestinci ne mogu ići na posao, bolesne ne možemo prebaciti do bolnice. To naš život čini mizernim.

Prosječan dohodak Palestinaca u Pojasu Gaze je tek nešto više od 600 dolara godišnje. Budući da su cijene u Pojasu Gaze uveliko vezana za mnogo veće izraelske, Gaza je prakrično najsiromašniji dio svijeta. Nada da se i to može promijeniti postoji, ali....

To je zaista pitanje otvorenosti pristupa i dotoka. Ako budemo imali slobodu kretanja ljudi, roba i proizvoda imaćemo velike mogućnosti za obnovu ekonomije, kaže Slah Abdel Shafi, ekonomista.

Mnogi Palesticni, kao farmer Matter Shmalkh, nadaju se da će im zemljište koje su oduzeli Izraelci biti vraćeno. U nakadašnjem voćnjaku, preko puta sigurnosne zone i utvrđenja koje su podigli Izraelci, uništena su sva smokvina stabla i vinograd. Po Shmalkhovoj procjeni, on je zbog toga svake godine gubio 21 hiljadu dolara.

Matter Shmalkh, farmer: Izgubili smo sav prihod sa tog zemljišta. Ali stabla smokve i vinove loze zasadićemo ponovo.

Izraelci su porušili sve zgrade na Shmalkhovom imanju i uništili svu poljoprivrednu opremu. On procjenjuje da je ta imovina bila vrijedna 100 hiljada dolara, pravo bogatsvo za standarde u Pojasu Gaze.

Nakon što jervjejski naseljenici do polovine ovog mjeseca budu iseljeni iz 25 naselja koliko ih ima u Pojasu Gaze, Matter Shmalkh i drugi Palestinci će imati rok od 3 do šest mjeseci da podnese zahtjev za povrat zemljišta. Na pitanje da li će mu oduzeto zemljište biti vraćeno odgvorio je: Insha`allah!

XS
SM
MD
LG