Linkovi

Shuttle Discovery se u ponedjeljak vraća na Zemlju


Uprkos problemima koji su se javili i nakon jučerašnje svemirske šetnje i opravke, posada shuttlea Discovery i dalje je uvjerena da će u ponedjeljak bezbjedno sletjeti na Zemlju.

Američka agencija za istraživanje svemira danas je odlučila da nije potrebna još jedna svemirska šetnja kako bi se izvršile opravke na izolacionom prekrivaču na shuttlu Discovery.

Zapovjednica posade Eileen Collins je optimistična kada govori o konačnom ishodu njihove, svakako rizične, misije.

”Let nazad kući, vjerujem da će to biti u ponedjeljak ujutro, po zemaljskom vremenu. Osjećam se veoma sigurnom u vezi sa povratkom, jer smo sve pregledali. Biće sve u redu i ja se već radujem povratku i susretu sa svojom porodicom.“

Za one koji su pratili ranije svemirske projekte nije nepoznato da se računanje vremena u svemiru, i pojmovi dana i noći, vremena za rad i vremena za spavanje razlikuju od onoga na Zemlji. Kontrola leta u Hustonu izdaje astronautima nalog da u odredjenom času krenu na počinak, a nakon nekoliko sati, po tradiciji, budi ih muzikom.

Dobro jutro, Discovery, dobro jutro Eileen i ostali članovi posade.

COLLINS: Dobro jutro, Houston, odnosno, dobro veče kod vas. Mi smo budni i spremni za rad.

Kao prvi zadatak danas, posada Discoverija je održala ceremoniju kojom su odali počast timu od sedam astronauta shuttlea Columbia koji su poginuli 2003.

XS
SM
MD
LG