Linkovi

Ljudska prava i lične slobode biće u srcu novog Iraka


Planirano je da komisija od 71 člana koja radi na izradi novog iračkog ustava - nacrt tog dokumenta završi do 15. avgusta. U sastavu komisije su predstavnici iračkih Shiita, Sunnita i Kurda.

“Mi ćemo raditi dan i noć da ga završimo na vrijeme”, kaže Humam Hammoudi, predsjednik komisije za izradu ustava. Gospodin Hammoudi dodaje: “ Sva naša braća u komisiji su insistirala na radu, da bi se ustav završio do 15. Avgusta, da se predoči državnoj skupštini i narodu da o njemu diskutuje i onda vjerovatno da doda neke amandmane na ustav.”

Članovi komisije nastoje da riješe veliki broj spornih pitanja kao što su uloga islama u iračkom zakonu i društvu, prava žena, pitanje regionalne autonomije i mogućnost priznavanja kurdskog kao zvaničnog jezika. Ukoliko vodje grupa ne budu mogli riješiti takva pitanja, kaže gospodin Hammoudi, onda će ta pitanja biti proslijedjena državnoj skupštini da ih ona riješi.

Ljudska prava i lične slobode, uključujući slobodu vjere, kaže irački predsjednik Jalal Taalabani, biće u srcu novog Iraka. Salam al Shamaa, irački novinar kaže da će novi irački ustav pomoći vladi da brže uspostavi sigurnost i nakon prelaznog perioda da Iračanima izabranu vladu.

Predvidjeno je da se Iračani izjasne o novom ustavu na referendumu 15. oktobra. Ukoliko ustav bude usvojen oni će se na glasačka mjesta vratiti u decembru da izaberu stalnu vladu u skladu sa novim ustavom. Poduzimanjem ovih ključnih koraka i poštivanjem rokova, rekao je predsjednik George W. Bush, Iračani će učvrstiti svoje multietničko društvo u oblik demokratije koji ujedno poštuje volju većine i štiti prava manjine.

XS
SM
MD
LG