Linkovi

Doktori u Americi koriste novu tehnologiju za otkrivanje bolesti srca


Doktori u Americi koriste novu tehnologiju za otkrivanje bolesti srca, čak i prije nego se pojave prvi simptomi. Oni Koriste najnoviju verziju tomografije ili CT skenera, da bi dobili detaljnu sliku ljudskog srca. Specijalisti za bolesti srca kažu da se sa ovom tehnologijom i odgovarajućom dijagnostikom mogu otkriti bolesti srca mnogo ranije nego sa drugim metodama.

Bolesti srca su najčešći uzrok smrti u Americi. Istraživači kažu da svaki četvrti stanovnik, žena ili muškarac, pate od neke vrste srčane bolesti. Polovina ljudi koji umru iznenadnom smrću usljed srčanog udara, ili sličnih srčanih bolesti, nisu nikada ranije imali upozoravajuće simptome.
Zbog toga se specijalisti za bolesti srca nadaju da će novom tehnologijom biti u mogućnosti da otkriju skrivene opasnosti ovih bolesti.
Ovaj metod se zove kompjuterska više-slojna tomografija koronarne angiografije.
To je usavršena forma CT snimaka koja koristi 64 senzora i minimalnu radijacuju da bi dobila detaljnu sliku zadatog dijela tijela.
Dr. Norman Lepor, kardiolog koristi ovu novu tehnologiju da locira naslage masnoće koje bi potencijalno mogli začepiti arterije.

- Srce je uvijek u pokretu. Ne možete ga zaustaviti da bi ga slikali. Ova tehnologija nam je, zbog velikog broja senzora, i činjenice da se mašina rotira velikom brzinom, omogućila da se skoncentrišemo na koronarnu arteriju, što nam dalje omogućava da vidimo ne samo postojeće čvrste nego i mekane naslage.

Koristeći ovu tehnologiju više-slojnog CT skenera, Dr. Lepor kaže da on sada može vidjeti srčano meko tkivo uslikano u 15 sekundi kada pacijent ne diše. Skeniranje traje nekoliko sekundi, a odluke o terapiji, bazirane na činjenicama a ne pretpostavkama mogu biti donesene na licu mjesta .

Ovo nam je omogućilo da promijenimo cijelu paradigmu dijagnostike postojanja ili ne postojanja koronarnih bolesti. I tako umjesto da kažemo pocijentu, vi ste pod relativnim rizikom, možemo pacijentu na licu mjesta reći da li bolest postoji, i u kojoj mjeri, kaže Dr. Lepor

Dr. Norman Lepor se ovom tehnologijom služi od oktobra prošle godine u svojoj specijalističkoj ambulanti. I nova tehnologija, kaže Dr. Lepor, ranim otkrivanjem srčanih bolesti, može izbjeći druge mnogo skuplje i teže tretmane koji se koriste u borbi protiv ovog tihog ubice.

XS
SM
MD
LG