Linkovi

Prihvaćene primjedbe Vlade Republike Srpske


Delegacija BiH, koja je učestvovala u pregovorima o uređenju imovinsko-pravnih odnosa sa Hrvatskom, prihvatila je danas tri primjedbe Vlade Republike Srpske /RS/ na Nacrt ugovora o uređenju imovinsko-pravnih odnosa, koje će da uputi hrvatskoj delegaciji na usaglašavanje, rekao je zamjenik ministra pravde u Savjetu ministara BiH i šef delegacije BiH, Niko Grubišić.

On je pojasnio da je danas prihvaćena primjedba Vlade RS da se ugovor o uređenju imovinsko pravnih odnosa između BiH i Hrvatske odnosi na pitaja koja nisu ili su samo načelno uređena Aneksom "G" Sporazuma o pitanjima sukcesije imovine bivše SFRJ.

Druga primjedba Vlade RS odnosila se na 6. april 1992. godine kao dan sticanja nezavisnosti BiH, kako se to navodi u Nacrtu ugovora o uređenju imovinsko-pravnih odnosa sa Hrvatskom.

Prihvaćena je i primjedba Vlade RS da se godinu dana od stupanja na snagu ovog ugovora ne pristupa vraćanju ili nadoknadi za oduzeta vozila.

Grubišić je rekao da je delegacija BiH ocijenila da su ostale primjedbe pojedinih ministarstava iz RS već ugrađene u Nacrt ugovora o uređenju imovinsko-pravnih odnosa sa Hrvatskom.

Član Predsjedništva BiH Borislav Paravac najavio je danas da će, ukoliko sutra dođe do potpisivanja ugovore između BiH i Hrvatske o dvojnom državljanstvu i imovinskim odnosima, na osnovu ustavnih ovlaštenja, zatražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i na taj način osporiti pravnu važnost ovih akta.

"Ovi ugovori su bitni za BiH, od kojih je Ugovor o imovinskim odnosima od životne važnosti za Srbe iz Hrvatske koji danas žive u Republici Srpskoj i oni bi trebalo da se usaglašavaju i potpisuju na sjednicama Međudržavnog savjeta, kako je to do sada bila praksa", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG