Linkovi

State Department o Balkanu i upozorenju u vezi putovanja u BiH


Juče je, neočekivano, State Department izdao upozorenje u vezi sa putovanjem u Bosnu i Hercegovinu, kako bi američke gradjane podsjetio da je to područje i dalje potencijalno opasno. S obzirom da ovakva upozorenja uvijek izazovu zabrinutost, sa stanovišta sigurnosti, na cijelom Balkanu, možete li nam reći nešto više o tome šta se tačno dogadja i šta je navelo američku vladu da izda ovo saopštenje u sred ljeta?

TOM CASEY, glasnogovornik State Departmenta: Ako se sjećate, gospodine, upozorenje u vezi sa putovanjima u Bosnu i Hercegovinu već odranije postoji. I, koliko se ja sjećam, ovo je samo iznova izdato potpuno isto upozorenje, i svrha mu je da samo upozori američke gradjane da tamo i dalje postoje odredjene opasnosti. Mislim da je to sasvim jasno i iz samog saopštenja - mi samo brinemo o našim gradjanima koji žele da putuju u taj region. Dakle, još jednom, nema ničeg novog što bi izazvalo posebno upozorenje...

PITANJE: I dalje o Balkanu. Albanska policija je, u blizini granice sa Crnom Gorom, otkrila veći broj automatskih pušaka, 305 ručnih granata, protivtenkovske mine, 2 hiljade komada manjeg oružja, 117 miliona metaka i milion i po eksplozivnih naprava, sudeći po navodima Associated Pressa. Imate li vi neki komentar oko toga, s obzirom da štampa tvrdi da je to oružje bilo namijenjeno novoj albanskoj gerili na Kosovu, koje je sada pod zaštitom Sjedinjenih Država, Britanije i NATO-a, a krajem ove godine treba da bude primijenjeno konačno rješenje statusa te pokrajine, kako je to već mnogo puta u posljednje vrijeme ponovio podsekretar Nicholas Burns?

TOM CASEY: Ja nisam vidio te medijske izvještaje koje navodi, ali svakako, našu politiku prema Kosovu, kako ste i sami rekli, veoma je jasno artikulirao podsekretar Burns. Mi, ni u kom slučaju ne podržavamo bilo kakave akte nasilja, niti podržavamo bilo kakvo obnavljanje ili pojačavanje transfera oružja u tom regionu. I svakako je dobro čuti da je policja preduprijedila bilo kakav pokušaj ilegalnog transfera oružja. Što se Kosova samog tiče, dozvolite mi da vas podsjetim da je trenutni status Kosova u mandatu Ujedinjenih Naroda. I kako je podsekretar Burns rekao, mi čekamo da Specijalni Predstavnik Generalnog Sekrertara UN napravi procjenu stanja, fokusirajući se na to da li su standardi koje je propisala medjunarodna zajednica ispoštovani - prije nego mi nastavimo rad na mogućnosti, naglašavam - mogućnosti - pregovora o finalnom statusu. Da li će ti pregovori uopšte započeti ovisiće direktno o rezultatima njegove procjene.

XS
SM
MD
LG