Linkovi

Astronauti obavili istorijsku misiju opravke Discaverija


Prvi put u istoriji istraživanja svemira astronauti u svemiru rade na popravci vlastitog broda.

Danas je visoko nad zemljom ispisana nova stranica u istraživanju svemira, i to običnim zemaljskim alatkama.

Sa ručnom pilom za rezanje metala, i običnim klještima astronaut Discaverija izašao je iz svemirskog broda u istorijsku šetnju u svemiru kako bi otklonio potencijalni izvor pregrijavanja tokom povratka na Zemlju.

Astronaut Stephen Robinson je taj posao opisao delikatnim, ali jednostavnim: izvukao je dva komada izolacionog poveznog materijala koji vise izmedju vanjskih termalnih pločica na trbuhu Discaverija.

Da bi stigao ispod Discaverija, Robinson je prvo koristitio robotsku ruku sa medjunarodne svemirske stanice.

OK, Andy ja sam napolju, rekao je Robinson astronautu Andy Thomasu nakon što je iza svog partnera u današnjoj svemirskoj šetnji, Soichi Noguchia, izašao u svemir, dok je Medjunarodna svemirska stanica prolazila iznad Australije.

Japanac Soichi Noguchi, da bi posao bio obavljen, prvo treba postaviti vanjsku platformu na Medjunarodnoj svemirskoj stanici za neophodan alat u ovoj operaciji bez presedana.

NASA-e sada očekuju da će znati više o prirodi oštećenja i eventulanoj opasnosti od pregrijavanja shuttlea Discavery prilikom ulaska u zemljinu atmosferu na putu kući.

Oprez je pojačan nakon tragedije shuttlea Columbija prije dvije godine, za koju se okrivljuje oštećenje vanjske termalne izolacije zbog čega je došlo do pregrijavanja i pada Columbije i pogibije svih sedam članova posade na povratku sa 16-to dnevne misije u svemiru.

Discovery je prvi američki svemirski brod koji je uzletio, i koji se u ponedjeljak treba vratiti na zemlju, nakon tragedije Columbije.

Ko bi pomislio da će im uz svu suvremenu tehnologiju od koristi biti klješta i pila.

XS
SM
MD
LG