Linkovi

John Bolton odpočeo posao američkog ambasadora u UN-u


Novi američki ambasador u UN-u, John Bolton je danas predao svoje akreditive generalnom sekretaru UN-a, Kofi Annanu.

Gospodin Annan je rekao da očekuje blisku suradnju sa novim diplomatom na unapredjenju odnosa UN-a i Sjedinjenih Država, i reformi svjetske organizacije.

Prvi radni dan u New Yorku, za gospodina Boltona je počeo nakon što je predsjednik Bush jučer iskoristio zakonsko pravo da zaobilazeći Senat imenuje novog ambasadora u UN-u. John Bolton, oštar kritičar UN-a i zvaničnik State Departmenta, će, kako vjeruje predsjednik Bush, uspješno zastupati američke interese u reformi UN-a. Medjutim, mnogi kritičari Johna Boltona misle da je on loš izbor u važnom trenutku za Svjetsku organizaciju.

Prvi put u istoriji, američki predsjednik je iskoristio Ustavno pravo da zaobilazeći Kongres imenuje ambasadora u UN-u.

Zbog partijske taktike odlaganja, koju sprovodi šaka senatora, nije došlo do glasanja o povjerenju Johnu Boltonu, koje on zaslužuje. Sobzirom da je ova pozicija i previše važna da bi i dalje bila upražnjena, posebno tokom rata i vitalne rasprave o reformi UN-a, ja danas koristim svoje Ustavno pravo da imenujem Johna Boltona da služi kao američki ambasador u UN-u, rekao je jčer u Washingtonu predsjednik Bush.

Imenovanje je usljedilo nakon štu su demokratski senatori pet mjeseci uspješno odlagali kraj debate o nominaciji gospodina Boltona, koji će po predsjednikovom ubjedjenju uspješno obaviti posao.

”Njegova je misija da pomogne reformu UN-a, da obnovi osnivačka obećanja u 21 stoljeću.“

Sam Bolton, oštar kritičar UN-a, je obećao da će biti neumorni reformator.

Mi tražimo jaču, efikasniju organizaciju, istinski posvećenu idealima osnivača i dovoljno agilnu da djeluje u 21 stoljeću. Biće mi posebna privlegija da zastupam američke vrijednosti i interese u UN-u, rekao je Bolton.

Medjutim, uspjeh gospodina Boltona u reformi svjetske organizacije mnogi dovode u pitanje. Članovi Demokratske partije tvrde da je on manipulirao obavještajnim podacima u slučaju Iraka, i da se loše odnosio prema podredjenim.

Christopher Dodd, senator Demokrata u Komitetu za vanjske odnose kaže da gospodinu Boltonu nedostaje povjerenje kako demokrata tako i republikanaca u Kongresu za podršku američkih interesa u UN-u.

”Ne mislim da služi američkim interesima poslati nekoga u UN, kojem nedostaje povjerenje, koji je sam sebi nanio toliko štete svojim ponašanjem.“

Gospodin Bolton na ovoj poziciji može ostati do januara 2007. godine, odnosno do prvog zasjedanja Kongresa u novom sazivu.

Članovi Demokratske partije su oštro kritizirali imenovanje gospodina Boltona bez podrške Senata, nazivajući to čak zloupotrebom moći, mada američki predsjednik ima ustavno pravo za ovakva imenovanja. Predsjednik Bush je, medjutim, prvi koji je to pravo iskoristio za imenovanje ambasadora u UN-u.

XS
SM
MD
LG