Linkovi

Majka je na televiziji vidjela smaknuće sina, nestalog u Srebrenici


Prošlo je deset godina od srebreničke tragedije i još uvijek ima onih koji bi da kažu da se tada ustvari ništa strašno nije dogodilo. Ali, zločin se ne može sakriti.

Jezive slike hladnokrvne i bezosjećajne akcije srpskih vojnika... Ovaj snimak prikazan širom bivše Jugoslavije je prvi direktan vizualni dokaz najgoreg masakra u Evropi – nakon II svjetskog rata.

Nura Alispahić je uključila TV da bi gledala Dnevnik, a postala je svjedokom ubistva svog 16-godišnjeg sina Azmira. Vidjela je njegovu smrt na snimku nakon što ju je deset godina preživljavala u mislima.

Nura Alispahić: Najteže mi je bilo gledati kako ga muče. Bilo mi je teško, sjeća se Nura Alispahić, kad su ih u Srebrenici razdavajali – ali sada joj je još teže.

Jula 1995., snage bosanskih Srba kojima je komandovao general Ratko Mladić zauzele su srebreničku enklavu koja je bila pod kontrolom UN. Mladić je uvjeravao narod da su civili bezbjedni, ali su onda njegovi vojnici u smrt izdvojili osam hiljada dječaka i muškaraca... Mnogima od njih se ni danas ne zna grob.

Američki novinar David Rhode prvi je, prije deset godina, izvjestio o masakru. Snage bosanskih Srba su ga uhapsile kad je počeo da istražuje.

DAVID RHODE, NEW YORK TIMES: Ono što me je iznenadilo u tom videu jeste to kako su ti srpski vojnici hladnokrvno ubijali, i kako je kamerman ponavljao da se požuri, pošto mu je curila baterija.

JIM SCIUTO, TV ABC: Deset godina nakon masakra u Srebrenici, neki i dalje negiraju da se uopšte dogodio taj genocid. Snimci iz tog vremena pomažu da se izbriše svaka sumnja.

Humanitara aktivistkinja Nataša Kandić uz prijetnje smrću dobavila je ovaj video snimak i omogućila da ga vidi šira javnost.

NATAŠA KANDIĆ, DIREKTOR FONDA ZA HUMANITARNO PRAVO: Naš je prioritet da se sazna istina o tome šta se radilo u prošlosti, i da počinioci zločina budu kažnjeni.

TEXT:
Nikakva kazna, medjutim, neće u mislima porodica uspjeti da izbriše užasna sjećanja

NURA ALISPAHIĆ SOT: Najteže se bilo oprostiti. Vratio se da me poljubi i odmah sam znala da ga više nikad neću vidjeti.

XS
SM
MD
LG