Linkovi

Kralj Fahd je bio prijatelj i jak saveznik SAD


U Rijadu, u Saudijskoj Arabiji je danas u 82-oj godini života preminuo kralj Fahd. Saudijski kraljevski sud je danas objavio kraljevu smrt i saopćio da je kraljev brat, krunski princ Abdullah, preuzeo njegovu dužnost.

Princ Abdullah je bio de fakto vladar Saudijske Arabije u posljednih deset godina, od vremena kada je kralj Fahd doživio moždani udar.

Saudijski monarh je premunuo u bolnici u Rijadu gdje je dovezen prije dva mjeseca na medicinske preglede.

Generalni sekretar Arapske Lige, Amr Moussa je objavio trodnevnu žalost u arapskim zemljama, za saudijskim suverenom koji je vladao pune 23 godine.
Predsjednik Bush je izjavio da je duboko ožalošćen saznanjem o smrti kralja Fahda. U današnjem pismenom saopćenju, on je preminulog saudijskog kralja nazvao mudrim čovjekom koji je bio prijatelj i jak saveznik Sjedinjenih državam decenijama.

U Londonu je britanski premijer Tony Blair izjavio da je Britanija imala koristi od mudrih savjeta kralja Fahda.

U Berlinu je njemački kancelar Gerhard Schroeder rekao da je kralj Fahd zaslužio svjetsko poštovanje zbog svoje uravnotežene i pregovaračke politike na Srednjem istoku. Vlade mnogih muslimanskih zemalja su proglasile zvaničan period žalosti.
Cijene nafte su danas na njujorškoj berzi, porasle na 62 dolara i 30 centi po barelu nakon vijesti o smrti saudijskog kralja Fahda. Na londonskoj berzi cijena nafte je također dostigla rekordnu cijenu. Cijene su se povećale za više od dolar i po iako analitičari ne očekuju nikakve promjene u saudijskoj politici izvoza nafte.
Saudijska Arabija je najveći izvozvnik nafte u svijetu i ključna članica OPEC-a.

XS
SM
MD
LG