Linkovi

Da li svijet ulazi u novu fazu globalnog terorizma?


Serija nedavnih bombaških napada u Londonu i Egiptu- koje su kako izgleda izvršili islamski teroristi- nagovještava da svijet možda ulazi u novu fazu kada je riječ o globalnom terorizmu. Više o tome u izvještaju novinarke Glasa Amerike Amy Katz.

Zvaničnici još uvijek ne znaju da li postoji direktna veza između nedavnih bombaških napada u Londonu i Sharm el-Sheiku u Egiptu. Ali učestalost tih napada zabrinjava, kao i činjenica da su, kako se pokazalo, bili smišljeno vremenski usklađeni.


Napadi 7. jula u Londonu bili su izvedeni upravo u vrijeme održavanja sastanaka grupe G8 - najrazviujenih zemalja i Rusije u Škotskoj.

Napad 23. jula u Sharm el-Sheiku u Egiptu izvršen je na dan neovisnosti te zemlje.

I prošlogodišnji teroristički napad u Madridu izvršen je noć uoči održavanja izbora na državnom nivou u Španiji.

Da li su ti nedavni relativno manjih i učestalijih napada znak promjene u načinu na koji al-Qaida sada djeluje? Po mišljenju analitičara ti su ustvari slični onima koji su se dogođali prije 11. septembra.

Michael O’Hanlon, spoljno-politički analitičar, Institut Brookings, Washington D. C.

”U cjelini, rekao bih, korištenje pojedinaca da nose, prevoze umjerenu količinu eksploziva jeste i bilo je pravilo. I veliki spektakularni napadi- koliko god da im al-Qaida možda daje prednost- su izuzetak. Nisu se stvari izmijenile nakon 11. septembra, već su ti teroristički napadi sami po sebi bili veliki izuzetak tokom relativnog dugog kontinuiteta u vrsti napada koje smo vidjeli.“

Nile Gardiner, konsultant za sigurnost pri fondaciji Heritage, Washington D. C.

”Ja ne mislim da se zaista mijenja priroda neprijatelja kada je riječ o nivou razaranja koje želi postići....“


Po ocjeni gospodina Gardinera, teroristicka mreža al-Qaide i dalje želi izvoditi napade velikih razmjera, naravno ako to može. On također ukazuje i na činjenicu da se širina i doseg te organizacije uvećava.

”Vidimo da se teroristička mreža šiti i zahvata preko 65 zemalja širom svijeta. Vidjeli smo da je desetkovan veliki dio visokog rukovotstva al-Qaide. Ali vidimo i da se veliki broj novih ćelija širi svijetom.


Stručnjaci se slažu u procjeni da će broj i učestalost terorističkih napada vjerovatno porasti. Da bi se to spriječilo, kažu oni, svaka terorizmom pogođena zemlja treba doprijeti do vlastite muslimanske zajednice

Michael O’Hanlon, spoljno-politički analitičar, Institut Brookings, Washington D. C.

”Uz sve što se čini na obezđedjivanju sigurnosti države, nužna je, također, vrlo ozbiljnija politička strategija za utvrđivanje i sasijecanje korjena terora.“

Da bi se to uradilo u Britaniji, gdje ima veliki broj muslimanskih ekstremista, vlada treba da vodi veoma agresivnu politiku na odvajanju ekstremista od umjerenih muslimana, smatra gospodin Gardiner.

Nile Gardiner, konsultant za sigurnost pri fondaciji Heritage, Washington D. C

”Mislim da ćemo biti svjedoci svojevrsne i vrlo snažne kulturne kampanje kojom će biti pokušano smirivanje i eliminiranje islamskog ekstremizma i umanjivanje dugoričnih domaćih terorističkih prijetnji kao mogućeg rezultata islamskog ekstremizma.“

I gospodin Gardine, i gospodin O’Henlon također naglašavaju važnost koordiniranja rada obavještajnih sluzbi. Plodovi takve suradnje, nakon velikih antiterorističkih operacija u Londonu i Rimu, su se u potpunosti pokazali u slučaju hapšenja sve četvorice osumnjičenih za neuspjeli bombaški napad 21. jula u Londonu.

XS
SM
MD
LG