Linkovi

Afganistan se priprema za izbore


Više od šest hiljada Afganistanaca kandidovalo se za parlamentarne izbore i izbore za opštinska vijeća koji će biti održani 18. septembra. Deset procenata kandidata su žene. Masovna priprema javnosti za izbore počela je u maju mjesecu kada je širom Afganistana podijeljeno više od četiri miliona plakata i sedam miliona letaka.

Ujedinjene nacije i Zajednička uprava afganistanskih izbora štampaju oko četrdeset miliona glasačkih listića za afanistanske birače.

Ostatci zbačenog talebanskog režima napali su glasačka mjesta i najmanje tri službenika koji su radili na organizovanju izbora su ubijena. Ali i ovaj pokušaj terorisanja afganistanskog naroda pretrpjeće neuspjeh. Shafika, po nacionalnosti Hazarka, kaže:” Ako se mi plašimo da glasamo, ko će onda izabrati naše predstavnike i kome će na upravljanje biti data naša zemlja?”

Šef kabineta afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia, Jawed Ludin, kaže: “Svijet zna da budućnost Afganistana zavisi od ovih izbora.”

Američki državni sekretar, Condoleezza Rice nazvala je Afganistan mjestom velike nade i mjestom koje mnogo obećava.

”Prvo i najviše zbog izvanrednog afganistanskog naroda, koji je preživio godine i godine gradjanskog rata i previranja da bi sada izašao odlučan da izgradi demokratsku budućnost, prosperitetnu budućnost i budućnost u kojoj Afganistan više nije uporište za terorizam i haos u regionu, nego relativno stabilan član prosperitetnog regiona južne Azije kao i šireg regiona jugozapadne Azije.

Put do slobode može biti težak, rekao je predsjednik George W. Bush. Ali, u Afganistanu, kaže on, put ka slobodi je jedini vrijedan da se njime ide. Bilo koja zemlja koja podnosi žrtve da izgradi slobodnu budućnost zaslužuje i dobija poštovanje, podršku i prijateljstvo Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG