Linkovi

Nova uspješna intervencija astronauta Discaverija


Astronauti na američkom svemirskom shuttleu Discaveri obavili i drugu svemirsku šetnju dok čekaju odluku NASA-e da li će prije povratka na Zemlju trebati obaviti popravke na vlastitom brodu.

Čekajući vijesti o sudbini vlastitog broda, astronauti zamjenjuju pokvareni žiroskop na Medjunarodnoj svemirskoj stanici.

Dvojica astronauta sa shuttle-a Discavery danas su po drugi put izašli u svemir da postave novi žiroskop koji će pomoći održavanje korektne pozicije Medjunarodne svemirske stanice.

Astronauti Stephen Robinson i Soichi Noguchi su zamjenili oko 300 kilograma težak žiroskop, koji ne radi od 2002. godine. Svemirska stanica inače ima 4 žiroskopa koji su u obiku točka i stalno se okreću.

Tokom predhodnog izlaska u svemir astronauti su obnovili napajanje energijom na drugom žiroskopu, koji se prestao okretati u martu.

Praktično su radila samo dva od četiri žiroskopa koji kontrolišu visinu i orjentaciju Medjunarodne svmirske stanice, i prije nego se Discavery vrati iz NASA-e se nadaju da će po prvi put tokom posljednje tri godine u funkciji biti sva četiri.

Moglo bi se, medjutim, desiti da astronauti moraju raditi i na vlastitom shuttleu prije povrtka. Jučer su iz NASA-e rekli da razmatraju potrebu popravke materijala koji visi na trbuhu Discaverya. Ukoliko se ocjeni potrebnom, ta bi popravka trebala biti obavljena u srijedu, tokom trećeg izlaska astronauta u svemir.

Nešto slično nikada do sada nije uradjeno, ali nakon katastrofe shuttlea Columbija, eksperti NASA-e žele otkloniti i najmanju mogućnost pregrijavanja vanjskog omotača Discoverya prilikom ulaska u zemljinu atmosferu.

XS
SM
MD
LG