Linkovi

D. Čavić: Radovan Karadžić morada se preda, ili mora biti uhapšen!


Predsjednik Republike Srpske,Dragan Čavić je izjavio danas u Banjaluci da se Radovan Karadžić mora predati a ukoliko se ne preda da mora biti uhapšen. Od toga će zavisiti buduća pozicija ovog entiteta, poručio je Čavić.

Od saradnje sa Haškim tribunalom umnogome zavisi buduća pozicija Republike Srpske. Izjavio je ovo danas u Banjaluci predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić precizirajući da hapšenje optuženih za ratne zločine nema alternativu.

«Radovan Karadžić mora da se preda. Ako se Radovan Kardžić ne preda on mora biti uhapšen. Ponoviću, po ko zna koji put, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske mjesecima radi na osobama koje se nalaze na javnoj optužnici sa namjerom da oni dođu u Hag. Ili da dođu na način kako je to rađeno u prvoj polovini godine, njihovim otkrivanjem pa onda nakon toga pregovaranjem da li želite da se predate ili ćete biti lišeni slobode ili direktno, neposrednim lišavanjem slobode čim se otkriju.»

Dragan Čavić je poručio da bi u slučaju da se haški optuženici ne privedu pravdi mogla biti ugrožena budućnost Republike Srpske.

«Bez toga mi imamo ozbiljan politički problem koji će jako eskalirati i može da znači jedan novi i mnogo oštriji politički kurs velikih sila jer one i dalje postoje, preko međunarodne zajednice sa mandatom u Bosni i Hercegovini, na Republiku Srpsku i njene institucionalne vrijednosti.»

Predsjdnik Republike Srpske je, takođe, istakao da je reforma policije teško političko pitanje koje izlazi iz okvira dejtonskog sporazuma naglasivši da za izmjene ovog sporazuma mora postojati politička volja i konsenzus u cijeloj Bosni i Hercegovini.


XS
SM
MD
LG