Linkovi

Sjedinjene drzave se okrecu pojacanoj javnoj diplomaciji kao razbijanju anti-amerikanizma


Nedavne ankete javnog mnijenja pokazuju nam da Sjedinjene Države imaju ozbiljno oštećen ugled u inostranstvu. Predsjednik Bush se obratio svom političkom savjetniku Karen Hughes, da mu u tome pomogne. Očekuje se da će Karen Hughes biti zamjenica državnog sekretara, Condoleeze Rice, nakon što dodje do potvrde ove nominacije u Kongresu.

Invazija Iraka pod Američkim vodjstvom produbila je anti-Američko raspoloženje ne samo u većini muslimanskih zemlja, nego i u zemljama koji se smatraju tradicionalnim saveznicima Amerike, kao što su Kanada i Velika Britanija. Još jedan od razloga je i dalja pomoć Izraelu od strane administracije predsjednika Bush-a, na Srednjem istoku vrlo nepopularna stavka strane politike.
Jodie Allen, iz istraživačkog centra Pew, u Washingtonu, koji se bavi medjunarodnim istraživanjem javnog mnijenja, kaže da popraviti američkog imidž, neće biti lako.

Joddie Allen:
Ovo nije nešto što se može uraditi preko noći. Morate pokazati i riječima i djelom da Amerika ima dobre namjere i da nije Imperijalistička zemlja.
Prelazak sa riječi na djelo se donekle vidi u poslanoj pomoći poslije tsunamija. Mislim da nećemo nikoga ubijediti da nas voli, ali se možemo ponašati na način koji će ovim zemljama dati do znanja da razumijemo njihovu zabrinutost, i da im želimo što prije pomoći.


Prethodni pokušaji da se popravi ugled američke vlade uz pomoć privatnog sektora, naišlisu na podijeljena mišljenja u inostranstvu. Za vrijeme prvog mandata Georga Busha , Ministarstvo vanjskih poslova je finansiralo kampanju koja se zvala Zajedničke vrijednosti. Bila je namijenjena arapskoj publici i prikazivala je američke Muslimane koji su isticali da je Amerika zemlja u kojoj ljudi različitih vjeroispovjesti i porijekla, žive i rade jedni pored drugih.
Američki napori da direktno komuniciranju sa arapskim svijetom bile su zadatak televizijske mreža Al Hurra i Radio Sawa, koje emituju vijesti i pop muziku. Oba kanala su privatne korporacije, ali njima rukovodi ista vladina agencija koja nadgleda rad Glasa Amerike. Ankete vodjene na Srednjem istoku nam pokazuju da su ove kuće imale nekog uspjeha kod arapske publike. Ali, Karen Hughes dodaje da je slušanje sagovornika važan faktor javne diplomacije.

Karen Hughes:
Misija javne diplomacije je da uključi, informiše i pomogne ostalima da razumiju dašu politiku i naše vrijednosti. Ali, svjesna sam da prije nego budemo tražili da nas razumiju, mi moramo uložiti napor da razumijemo druge, zaključuje gospodja Hughes


XS
SM
MD
LG