Linkovi

Američki prioritet u vanjskoj politici mora biti izgradnja države


Pomoc drugima u izgradnji drzave je jedan od kljucnih prioriteta za
americku nacionalnu sigurnost - i trebalo bi je tretirati na istom nivou kao sposobnost pobjedjivanja u ratu - kaze clanovi specijalne grupe pri washingtonskom Vijecu za inostrane poslove - grupaciji za politicku analizu. Medjutim oni takodjer naglasuju da americke institucije nisu dobro pripremljene da se nose s tim zadatkom.

U jednom izvještaju kojeg je objavila specijalna grupa pri Vijeću za vanjske poslove - washingtonskoj grupi za političko-vojnu analizu - se kaže da je rekonstrukcija neke zemlje nakon rata, kao i njena stabilizacija vrlo često teža i izazovnija nego dobiti sam rat; no članovi grupe naglašuju da je vlada Sjedinjenih Država nedovoljno pripremljena za takve zadatke. Kao rezultat te nepripremljenosti - česti neuspjesi u izgradnji države ozbiljno ugrožavaju ciljeve vanjske politike Washingtona.
Brent Scowcroft, savjetnik za nacionalnu sigurnost pri administraciji predsjendika Busha starijeg, i sada ko-predsjedavajući ove specijalne grupe, kazao je na konferenciji u Vijeću da se Amerikanci tradicionalno fokusiraju na svoje sposobnosti dobijanja rata, dok od drugih zemalja očekuju da preuzmu zadatak rekonstrukcije nakon sukoba. Jedini izuzeci u tome bili su Japan i Evropa nakon 2. svjetskog rata, ali, prema gospodinu Scowcroftu, ovi posebni slučajevi imaju malo sličnosti s problemima u Bosni, na Kosovu, u Afghanistanu i u Iraku. Medjutim, Irak je taj koji je počeo mijenjati američki način razmišljanja u tom kontekstu:

Shvatili smo konačno on što je oduvijek bilo tačno. A to je da rat, uglavnom, nikada ne rješava probleme.Rat jedino odredjuje ko će biti taj koji rješava probleme, kazao je gospodin Scowcroft.

Članovi ove posebne grupe pri Vijeću se slažu da Americi nedostaje političke doktrine koja bi prvenstveno u obzir uzimalavažnost post-ratne izgradnje države. Takodjer , američke oružane snage nemaju dovoljno treninga u post-konfliktnim operacijama , dok su vojni i civilni poslovi u tom periodu slabo koordinirani.

General William Nash , takodjer član Grupe, bio je i regionalni administrator ispred UN-a na Kosovu, a prije toga odgovoran za provedbu vojnog dijela Dejtonskog sporazuma.

General Nash kaže da je u tom periodu najveća frustracija proizilazila iz toga što nije bilo nekog civilnog partnera s kojim bi se uporedo radilo na političkim i ekonomskim problemima.

Bilo je nemoguće razumjeti dinamiku u političkim, ekonomskim ali i socijalnim dijelovima procesa, i stoga je cijeli zadatak bio tako težak u BiH. par godina kasnije sam rasporedjen bio na Kosovo , a najveća frustracija tamo proizilazila je iz nepostojanja strukturalnog okvira u kojem bi se zajedno radilo na vojnim ali i civilnim aspektima, naglašuje general Nash.


Autori ovog izvještaja predlažu vladi u Washingtonu poduzimanje nekoliko koraka kako bi izgradnja države u budućnosti bila mnogo uspješnija. Oni predlažu da Ministartsvo obrane bude odgovorno za opću bezbjednost i red u post-konfliktnim zonama; State Department bi trebao voditi sve civilne napore u cilju stabilizacije društva i rekonstrukcije, dok bi savjetnik za nacionalnu sigurnost trebao koordinirati navedene vojne i civilne poslove.
Samuel Berger, savjetnik za nacionalnu sigurnost kod predsjednika Clintona, ukazuje na to da dobijanje istinskog mira zahtijeva planiranje unaprijed, kao i priličitu spremnost da se ulože i novac i ljudi:

U današnjem svijetu neupjselih država, terorizma, proliferacije, i gradjanskih sukoba - ad hoc odgovori na takve krize višu nisu dovoljni. Zato poboljšanje američke sposobnosti za održanje mira treba učiniti našim prioritetom, Samuel Berger.

Autori izvješataja pri Vijeću za inostrane poslove vjeruju da se njihove ideje mogu izvesti u praksi putem konstantne uključenosti BIjele Kuće u ova pitanja. Medjutim, neki su od sudionika ove konferencije istodobno kazali da bi na kraju nevoljnost američke vojske da poduzme nove zadatke, kao i budžetske brige, mogli ugroziti provedbe ideja ove grupe - u stvarnost.

XS
SM
MD
LG