Linkovi

NASA se boji ostecenja Discovery-ja


Posada svemirskog broda Discovery, uz oprezno smišljene manevre, pregleda vanjski dio letjelice uz pomoć laserskog senzora pričvršćenog za robotsku ruku dugu 15 metara.

Istovremeno, Inžinjeri u NASA prolaze kroz svaki detalj video snimaka sa preko stotinu kamera za osmatranje koje su lansirane zajedno sa svemirskim brodom Discovery, kako bi utvrdili da li je shuttle pretrpio bilo kakvo znatnije oštećenje tokom lansiranja. Predstavnici te agencije za istraživanje svemira navode da je ptica udarila u vanjski rezervoar za gorivo neposredno nakon lansiranja. Oni su također vidjeli i jedan manji dio termalne pločice koja se odlomila, i koja je došla s osobito ranjivog mjesta, koje je blizu vrata odjeljka koji sadrži prednji dio opreme za slijetanje. Također se mogao vidjeti i veći dio nečega što je mogla biti izolaciona pjena koji se odlomio i odletjeo sa shuttlea, ali se čini da nije udario u samu letjelicu.

Međutim, nije jasno da li će sve to imati bilo kakav utjecaj na misiju Discoverija, niti da li predstavlja bilo kakvu prijetnju za shuttle i njegovu posadu.

U narednih nekoliko dana, sedam astronauta će testirati brojne sigurnosne modifikacije na Discoveriju, a odnijeće i hitno potrebne zalihe na međunarodnu svermisku stanicu, prije povratka na zemlju 7 augusta.

Lansiranje Discoverija je prvo koje je poduzela NASA nakon nesreće svemirskog broda Columbia prije dvije i pol godine, kada je svih sedam astronauta poginulo.


XS
SM
MD
LG