Linkovi

EU suzbija terorizam putem pracenja finansijskih transakcija


Evropska unija sva snazznije nastoji da udje u trag mrezzi terorista i tokovima njihovog
finansiranja- posljednji korak je prijedlog Evropske komisije da se prate svi novccani tokovi koji prelaze preko Unije- od najsitnijih do najkrupnijih, kako bi se otkrili izvori finansiranja globalne mrezze terorista i njenog evropskog "ogranka.

Sve finansijske transakcije obavljene na podruccju unije 25 evropskih drzzava, ukljuccujuchi transfer novca u i iz Unije, morache uskoro da budu pojassnjene- detaljno che morati da bude objassnjeno ko je onaj koji ssalje, gdje zzivi i koji mu je broj bankovnog raccuna i, naravno , sliccni podaci o onome kome je novac upuchen. Predlozzena mjera bi mogla da postane zakon do pocetka 2007. godine, kada bi, vjeruje se u Komisiji, bila jasnija slika o tome ko i kako finansira globalnu teroristiccku mrezzu.

Predstavnica za sstampu Direktorata Evopske komisije za unutrassnje trzzisste, Céu Pereira:

" Svi se prisjechamo nedavnih teroristicckih napada u Londonu, sjechamo se 11. septembra 2001. godine i napada na Ameriku, prosslogodissnjih napada na Madrid- to globalno ssirenje terorizma je diglo na noge medjunarodnu zajednucu da saccini mjere borbe protiv terorizma. Na evropskom nivou, egzistira Plan akcije, u okviru kojeg ovaj prijedlog ccini mali ali vazzan dio cjelokupne strategije".

Nessto blazze su mjere transfere novca na unitrassnjem evropskom trzzisstu- medjutim, ukoliko na zahtjev banka ne bude detaljnih podataka o onome ko ssanje novac, transacija se u roku od tri dana otkazuje, kao i sve poslovne veze banke sa possiljaocem. Svi podaci o novccanim transferima che se ccuvati najmanje pet godina, kkao bi, eventualno, bili dostupni za istrage i otkrivanje finansijske pozadine teroristicckih organizacija.

Céu Pereira:

" Cilj je da prekinemo finansiranje terorista, da njihovim finansijerima uccinimo izuzetno tesskim slanje novca, ssto che biti uccinjeno tako ssto che banke i organizacije za transfer novca imati obavezu da ccuvaju i predaju podatke o transferu novca".

XS
SM
MD
LG