Linkovi

Amerika želi popraviti imidž u inostranstvu


Karen Hughes, kandidat predsjednika Busha za novog pomoćnika državnog sekretara za pitanja javne diplomacije, kazala je pred Senatskim odborom za vanjske poslove da tzv. javna diplomacija Sjedinjenih Država predstavlja svjetski i generacijski napor od ključne važnosti za nacionalnu sigurnost.

Karen Hughes ima zadatak koji je vrlo težak: da popravi imidž Amerike u inostranstvu. Nedavno istraživanje koje je objavila Fondacija Pew pokazuje da se imidž već neko vrijeme kvari, a da je broj zemalja čije stanovništvo ima negativnu sliku o Americi - trenutno rekordan. Gospodja Hughes, jedan od predsjednikovih najbližih suradnika, koji je i vrlo dugo s njim, kazala je senatskome Odboru da rezultati rada koji joj predstoji - neće doći brzo.


HUGHES :
Prepoznajem težinu zadatka koji je predamnom. Dojmovi se ne mijenaju tako lahko, niti tako brzo. Uključeni smo u jednu svjetsku , i generacijsku borbu ideja; borbu u kojoj se moć mržnje sučeljava s moći nade.

Gospodja Hughes , kako saznaje Glas Amerike, je takodjer naglasila da se Amerika mora uključiti u žustar i konstruktivan dijalog s ljudima raznih zemalja. Ako je Kongres potvrdi na ovo mjesto u vladi, Karen Hughes kaže da će mobilizirati snage unutar Washingtona kako bi više slušali šta kažu predstavnici drugih zemalja, drugih kultura i religija.


Predsjedavajući senatskog Odbora za vanjske poslove Richard Lugar, republikanski senator iz Indijane, je rekao ovom prilikom da bi neuspjeh javne diplomacije imao dalekosežne posljedice po nacionalnu sigurnost.

LUGAR :
U ova vremena kada je suradnja svakog našeg saveznika ključna u borbi protiv terorizma, negativno mišljenje javnog mnijenja u inostranstvu ima ogromne posljedice, kazao je senator Lugar. On je potom zaključio da je dosadašnja javna diplomacija Sjedinjenih Država neadekvatna i nefunkcionalna - dakle ima mjesta za velike reforme.
Senator Lugar je potom izrazio puno povjerenje u Karen Hughes, rekavši da je ona pravi izbor za ovaj teški zadatak.

XS
SM
MD
LG