Linkovi

Zasto je vazna promjena u americkom Vrhovnom sudu


Sada, kada je presejdnik Bush objavio svoj izbor za narednog sudiju Vrhovnog suda, određene grupe lobiraju za i protiv potvrđivanja Johna robertsa. Da pogledamo zašto je upražnjeno mjesto na vrhovnom sudu trenutno tako polarizirano pitanje u Sjedinjenim državama.

Inace, nominacija Johna Robertsa za vrhovni sud nije garancija da će on u njega i ući, jer nominirane moraju prvo potvrditi dvije trećine senata. To se smatra političkim, a ne osobnim pitanjem, jer predsejdnik može sud učiniti konzarvativnijim ili liberalnijim u godinama koje dolaze, jer se sudije biraju doživotno.

Vrhovni sud je stvoren 1789 američkim ustavom kao jedno od tri ogranka vlade. Prvobitno, sud je bio najslabija od tri grane vlade jer njegove dužnosti nisu bile konkretno iscrtane u ustavu. To se promijenilo 1801 kada je John Marshall postao predsejdnik vrhovnog suda. U slučaju Marbury protiv Madisona, vrhovni sud je uspostavio ovlasti kako bi utvrdio ustavnost zakona koje je donosio kongres i državni zakonodavci. Profestor na univerzitetu George Washignton Mary Cheh kaže da je ovlast suda jedinstvena.

Cheh:

Gotovo da nijedna zemlja nema situaciju toliko jaku kao što je naša, gdje većina na ustavnom sudu može, u interpretaciji ustava, a postoji niz načina da se on interpretira, reći da je čin bilo kojeg drugog ogranka vlade neustavan.

U svojoj cjelokupnoj istoriji, vrhovni sud je imao samo 16 predsjednika i 108 sudija pomoćnika. Sudije služe svoj mandat sve dok ne odu u mirovinu, ne umru ili dok se protiv njih ne pokrene postupak opoziva. Stoga, nema svaki predjsenik šansu da nominira sudiju. Kada budu izabrani, nominrani se suočavaju s pitanjima članova senata, nakon čega se njihova nominacija ili potvrdi ili odbije. U prošlosti, vrhovni sud je donisio odluke o nelim od socijalnih pitanja koja su dovodila do najvećih podjela, kao što su pobačaj, smrtna kazna ili građanska prava. Predjsednici biraju kandidate na osnovu toga na koji način misle da će ta osoba glasati, nadajući se da će usmjeriti odluku suda u svrhu njihove vlastite ideologije. Nominirani su međutim sa svojim odlukama često predstavljali ili iznenađenje ili razočarenje za predsjednike.

XS
SM
MD
LG