Linkovi

Carl Bildt:Vrijeme je ukidanje institucije visokog predstavnika


Nekadašnji Visoki predstavnik za BiH, švedski diplomata Carl Bildt, govori za Glas Amerike o perspektivama Bosne i Hercegovine, deset godina nakon potpisivanja Daytonskog Sporazuma.

BILDT :
Ključna stvar je da više nema rata i da, rekao bih, više nema ni šansi za rat, ali da ima problema u BiH, ima ih i to dosta:
nezaposlenost, pojave organizovanog kriminala, javni sektor je preobiman i niz drugih stvari koje treba rješavati...Ali, kako god se stvari odvijale, uvjeren sam da su gradjani BiH ujedinjeni oko jedne stvari - Nema više rata! i to je ono što je glavno. I sad se svi borimo da Bosnu što prije učinimo dijelom Evropske Unije i svih drugih interesa.

VOA:
Da li Daytonski mirovni sporazum treba revidirati?

BILDT :
Mirovni sporazum, sam po sebi - ne! Ali, imate vi i Ustav BiH, koji je dio sporazuma, njegov aneks, da budemo precizniji. To, jasno je, treba razvijati i razmatrati. I u mojoj rodnoj Švedskoj Ustav je nešto što treba mijenjati i jedna komisija, čiji sam član, upravo radi na tome. Vremena se, jednostavno mijenjaju, i to se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu. Ali, to je ipak stvar samih Bosanaca, da to izmedju sebe rješavaju, da sjednu i razmotre promjene.

VOA:
Imate li neku poruku za gradjane BiH, čiji ste visoki predstavnik bili?

BILDT SOT:
Imam. Mislim da je krajne vrijeme da nakon deset godina postojanja institucije Visokog predstavnika - to bude ukinuto. Neka Bosanci kreiraju budućnost Bosne, i ja sam siguran da će oni to i učiniti. Neće to biti ni Švedska, niti Švajcarska, neće to biti Amerika - nego će biti Bosna i Hercegovina, i biće to drugačija zemlja, i biće to mirno i dobro mjesto za život, optimistično je poručio nekadašnji Visoki Predstavnik Carl Bildt.

XS
SM
MD
LG