Linkovi

Ivo Sanader: Da Bosna postane civilizirana zemlja


Hrvatski premijer Ivo Sanader boravio je ovih dana u Washingtonu kada je i dvojici američkih kongresmena hrvatskog porijekla uručio ordene Princa Branimira, kojim ih je odlikovao hrvatski predsjednik Stipe Mesić. Nakon susreta sa predsjednikom Bushom,koji je hrvatskoga premijera primio u okviru posjeta grupe predstavnika tzv Unije demokratskih stranaka, u koju je primljen i HDZ, gospodin Sanader je svoju trodnevnu posjetu Washingtonu završio govorom i neformalnom press konferencijom održanim u Vijeću za medjunarodne odnose. Evo šta je hrvatski premijer, na novinarsko pitanje, govorio o Bosni i Hercegovini i Daytonskom Sporazumu.
Zamoljen da ocijeni napredak ostvaren u susjednoj Bosni i Hercegovini, deset godina nakon Daytonskog Sporazuma, čiji je Hrvatska takodjer jedna od potpisnica, premijer Sanader kaže:

SANADER :
Mislim da je veoma mnogo ostvareno u proteklih 10 godina, ali ipak, moram da naglasim da je tokom tih 10 godina mnogo ljudi kritiziralo Dayton, govoreći kako to nije savršen sporazum. Možda su oni u pravu, ali glavni rezultat tog sporazuma bio je mir, Dayton je zaustavio rat. I, ako se sjetimo televizijskih snimaka iz tog vremena, svega što se dešavalo u Bosni i Hercegovini, genocida u Srebrenici i mogućeg genocida u Bihaću koji bi se desio da naše snage, zajedno sa snagama Armije BiH nisu razbile opsadu Bihaća, dogodila bi se još jedna Srebrenica u Bihaću. Zbog svega toga, smatram da je Daytonskim Sporazumom postignuto enormno mnogo. Ostvarena je sloboda i mir. Sada je, medjutim, došlo vrijeme da se ponovo razmotre i rasprave neka slaba mjesta i nejasni aspekti u tom sporazumu i tri tamošnje nacije, Srbi, Bošnjaci i Hrvati, zajedno sa svim ostalim gradjanima te zemlje, jer, ne zaboravimo, tamo još uvijek postoje nacionalne stranke koje su vodeće u političkom životu, uz druge stranke koje nisu formirane po nacionalnom principu, treba da ponovo razmotre taj sporazum, zajedno sa medjunarodnom zajednicom. Ali, kao njihov susjed, ja bih želio de se prije svega nadje način da se ta zemlja emancipira. Kad kažem emancipacija BiH, to znači da oni budu ustanju da odlučuju o sopstvenoj budućnosti. To je najbolji način, zaključio je hrvatski premijer Ivo Sanader.

XS
SM
MD
LG