Linkovi

Pranje ruku ključno za osnovno zdravlje


Dijareja i upala pluća su dva vodeća uzroka smrtnosti djece u zemljama u razvoju. Medjutim, jedna medicinska studija izvedena u Pakistanu ukazuje na to da prosti akt pranja ruku sapunom, umnogome može spriječiti razvoj infekcija, pogotovo u djece.

Djeca koja temeljito peru ruke sapunom smanjuju priliku da dobiju dijareju ili upalu pluća, za čitavih 50 posto, kaže se u američkom medicinskom žurnalu Lancet. Tri milijuna djece mladje od 5 godina svake godine umre od dijareje ili teških infekcija disajnog sistema.

Medjutim, ova studija, koju je izveo američki centar za kontrolu bolesti, nudi mogućno rješenje koje bi vodilo smanjenju broja umrle djece. Naučnici u ovom američkom Centru, skraćeno nazvanom CDC, su obezbijedili besplatan sapun , i sedmične savjete za oko 600 obitelji u siromašnim krajevima Pakistana, na oko godinu dana. Nakon te godine, naučnici CDC-ja su ustvrdili da je bilo za oko 50 posto manje slučajeva dijareje i upale pluća kod grupe koja je bila dio studije, u odnosu na one obitelji koje nisu primale sapun.

Studija je takodjer utvrdila da je pranje ruku sapunom smanjilo stopu zaraze kožnom bolešću Impetigo, za oko jedne trećine.

Neki zdravstveni stručnjaci naglašuju medjutim da bi se ovakva studija trebala provesti na mnogo većem broju ljudi, i to ne samo u zemljama u razvoju, već širom svijeta, kako bi se promovirala bolja higijena.

XS
SM
MD
LG