Linkovi

Borba protiv drugačijeg tipa raka dojke


Broj slučajeva takozvanog ”upalnog” raka dojke, rijektog i agresivnog tipa kancera, je sudeći po posljednjim izvještajima, u porastu. Proučavanja se obavljaju i na američkom nacionalnom istitutu za kancerogena oboljenja, ali i pojedinci nastoje dati svoj doprinos.

Owen Johnson je čovjek koji osjeća da nešto treba i mora da uradi. On nije doktor, ili istraživač, ali čini sve što može da otkrije uzrok, dijagnosticira i liječi tzv.”upalni” rak dojke.

Počeo su boriti sa tiom bolešću prije 7 godina kada je njegova supruga oboljela. Nakon nekoliko mjeseci nedoumica i pitanja što to nije dobro, kod Owenove supruge dijagnosticiran je ”upalni” tip raka dojke.

Pokušali smo sa svakim poznatim tretmanom, ali uzalud. Supruga je umrla 15 mjeseci kasnije, kaže Johnson.

Na mamogramskim snimcima ”upalni” tip raka se ne uočava, ne formira se ni u obliku grudvica u grudima. Jedan od simptoma je brzo oticanje dojke tokom noći.
Simptom takođe mogu biti crveni, bubuljičavi osip, praćen jakim probadajućim bolom. Kada se jave takvim simptomi, kaže doktorica Julie Graylow, rak je već zahvatio tijelo što ga čini smrtonosnim.

I u slučajevima rane pojave tih simptoma, oni se često pogrešno protumače kao neka infekcija na dojci, ili kao znak menopauze.

Na američkom nacionalnom institutu za rak vjeruju da raste broj oboljelih od ”upalnog” tipa raka dojke. 1988. godine od 100 hiljada žena, dvije su imale to oboljenje. Do 1999. godine taj broj je porastao za 25 procenata. U isto vrijeme broj slučajeva uobičajenog raka dojke je opao.

Shvatio sad da je odgovor u istraživanjima... naglašuje Owen Johnson.

I gospodin Johnson je tako utemeljio istraživački centar. Prvi prioritet centra je naći način da se u što ranijoj fazi dijagnosticira ”upalni” tip raka dojke. Jer rana dijagnoza znači sačuvati živote.

XS
SM
MD
LG