Linkovi

Zakašnjela reakcija Brisela na reformu obrane u BiH


U nešto odgodjenoj reakciji na napredak u reformama sistema odbrane u Bosni i Hercegovini, NATO naglašava: učinjen je važan korak, koji je još značajniji jer dolazi od strane bh vlasti- iniciran i proveden uz podršku vojnog saveza.

U zvaničnom obraćanju iz ureda Johna Colstona, pomoćnika generalnog sekeratara NATO, Jaap de Hoop Scheffera, za odbrambene reforme u BiH, podsjeća se na obećanje dato prije godinu dana u Istanbulu da će zemlja, prilagodi li soje oruzane snage euro-atlantskim standardnima i ostvari li punu suradnju sa Hagom, bez dvojbe naći svoje mjesto unutar Partnerstva za mir, a potom i kao punopravna članica Alijanse.

Posebno se pozdravlja činjenica da je BiH, na polju reformi odbrane, iskazala potrebu preuzimanja odgovornosti u svoje ruke, što će biti od izuzetne važnosti kada dodje trenutak za donošenje odluke o njenom priključenju euro-atlantskoj zajednici.

Proces provodjenje dogovorenog biće težak i često bolan- posebno za one vojne i civilne pripadnike oružanih snaga koji će u narednom preiodu morati da napuste službu. medjutim, to je neizbježno, ukoliko se želi stvoriti moderna, NATO standardima prilagodjena odbrambena struktura
zemlje.

Medjutim, u dijelu poruke upućenom BiH, kao i susjednoj Srbiji i Crnoj Gori, zvanični NATO uporno ukazuje na činjenicu da bez privodjenja pravdi preostalih haških bjegunaca, prije svih Karadžića i Mladića, neće biti mogućnosti da se te dvije zemlje, jedine još preostale na širem auro-azijskom prostoru van Partnerstva za mir, priključe sigurnosnoj asocijaciji:

Glasnogovornik NATO, James Apathurai:

" Riječ je o, definitivno, dobrom razvoju prilika i dobrim vijestima, medjutim, puna saradnja sa Tribunalom je apsolutno ključna za NATO članice prije nego se BiH i SCG približe euro-atlantskim sturkturama i, posebno, Partnerstvu za mir. Taj uvjet nije, razumljivo, podložan bilo kakvim pregovorima i ne može se ukloniti".


XS
SM
MD
LG