Linkovi

John Roberts nominovan za sudiju američkog Vrhovnog suda


Sinoć, u kraćem televizijskom obraćanju iz Bijele Kuće, predsjednik Bush je javnost obavijestio o svom izboru za kandidata koji će u Vrhovnom Sudu će zamijeniti sutkinju Sandru Day O,Connor, nakon što je ona nedavno najavila odlazak u penziju.


Predsjednik Bush se založio za dostojanstvenu senatsku raspravu i brzo potvrdjivanje imenovanja konzervativnog sudije apelacionog suda Johna Robertsa za novog člana Vrhovnog Suda Sjedinjenih Država. Tom prilikom je gospodin Bush veoma pohvalno govorio o sudiji Robertsu, naglasivši da on ima izvanredne kvalifikacije:

"U mojim susretima sa Johnom Robertsom bio sam duboko impresioniran. Radi se o čovjeku koji je ostvario izuzetne rezultate i pokazao izuzetne sposobnosti. On je osoba dobrog srca i posjeduje sve kvalitete koje Amerikanci očekuju od jednog sudije: iskustvo, mudrost, poštenje i civiliziranost."

50-godišnji sudija Roberts je rekao da se osjeća počašćenim i da skromno zahvaljuje što je nominiran da popuni prvo prazno mjesto u Vrhovnom Sudu u 11 godina:

"Uvijek sam imao knedlu u grlu kad bih se penjao uz mramorne stube do Vrhovnog Suda, i to ne samo zbog nervoze zbog nekog konkretnog slučaja. Uvijek sam, naime, bivao duboko svjestan uloge koju ta institucija ima u našoj ustavnoj demokratiji. Veoma sam zahvalan za povjerenje koje mi predsjednik ukazuje ovom nominacijom i jedva čekam naredni korak - pred američkim Senatom".

Senatori iz reda Demokratske stranke kažu da i oni jedva čekaju početak rasprave o nominaciji konzervativnog sudije Robertsa i dodaju da za njega imaju vrlo ozbiljna i teška pitanja jer žele znati kakvi su njegovi stavovi prema nekim vrućim pitanjima, poput prava na abortus i gradjanskih sloboda.

Medjutim, predsjednikov izabranik dobija snažnu podršku od konzervativaca koji naglašavaju kako je sudija Roberts pošten, inteligentan i posvećen tome da vjerno slijedi ustavna tumačenja.

Inače, Vrhovni Sud u dosadašnjem sastavu od 9 sudija bio je ravnopravno podijeljen na dvije grupe, jednu naklonjenu konzervativnoj, a drugu naklonjeniju liberalnom pogledu na svijet. Sutkinja Sandra Day O,Connor, kao deveta, iako zvanično konzervativna, predstavljala je, kako se govorilo, jezičak na vagi koji je često pomagao liberalima, koji sad strahuju da će izbor čvrsto konzervativnog sudije Robertsa, tu ravnotežu poremetiti za dugi period godina.

Republikanci kontroliraju Senat većinom od 55 naprama 45, ali za potvdu kandidata potebno je najmanje 60 glasova.

XS
SM
MD
LG