Linkovi

Eurobarometar ne računa na zemlje jugo-istočne Evrope


Prema najnovijem istraživanju Evropske unije, odnosno tzv. Eurobarometra, dalje proširenje zajednice u načelu podržava više od polovine stanovnika unije. Međutim, isto istraživanje pokazuje da od zemalja bivše Jugoslavije Srbija i Crna Gora ima najmanju podršku za ulazak u Evropsku uniju.Za komentar rezultata Eurobarometra novinarka Glasa Amerike Jela de Franceschi je zamolila Jamesa Lyona iz Medjunarodne grupe za krize:
Negativnom imidžu Srbije doprinijela je Miloševićeva vladavina i pogotovo višegodišnja nespremnost Beograda na saradnju sa Hagom, činjenica da Mladić još uvek nije izručen, kao i neiskrenost vlasti prema Evropi u pogledu lociranja optuženika za ratne zločine koji se kriju u Srbiji. Dodajmo tome , nastavio je James Lyon,problem organiziranog kriminala, korupcije, naslijeđe Miloševićeve ere u smislu državnih struktura i odusustva vladavine zakona.
Inače, na vrhu liste 12 potencijalnih kandidata za ulazak u EU su, prema Eurobarometru, tri zapadnoevropske zemlje: Švajcarska, Norveška i Island. Na četvrtom mestu, ispred Rumunije, Bugarske i Ukrajine, je Hrvatska. A na listi su ispred S&CG, Makedonija i Bosna i Hercegovina. To je dodatna potvrda da SCG loše stoji sa Evropljanima, kaže James Lyon. Posljednja na rejting listi potencijalnih kandidata za ulazak u Evropsku uniju jeste Turska. Gospodin Lyon kaže da je uzrok za to jedna riječ: Islam.
.

XS
SM
MD
LG