Linkovi

Paddy Ashdown se obratio BH parlamentu


Samo Ratko Mladić i Radovan Karadzić sada stoje izmedju Bosne i Hercegovine i njenog puta ka Europi, kazao danas u Sarajevu visoki predstavnik u BiH Peddy Ashdown obraćajući se zastupnicima državnoga Parlamenta. Zastupnici danas trebaju i razmotriti zaključke javne debate o odnosu institucija BiH i mandata visokoga predstavnika.

Pred Bosnom i Hercegovinom dva su cilja, kazao je danas visoki predstavnik Pady Ashdown u obraćanju zastupnicima dražavnoga Parlamenta i ponovi, kako su članstvo u Natovom programu Parterstva za mir i započinjanje preogovora o
Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, u ovom momentu na dohvat ruke.

"Samo Ratko Mladić i Radovan Karadzić sada stoje izmedju BiH i NATO-vog programa Partnerstva za mir. To je ta prva faza koju BiH treba proći kako bi se priključila najjačem vojnom savezu u svijetu. Samo ta dva čovjeka Bosnu i Hercegovinu dijele od tog cilja", uvjeren je gospodin Ashdown.

On je ponovio kako još uvijek dva ključna pitanja nisu riješena - usvajanje zakona o Javnom RTV sistemu BiH u skladu sa principima Evropske komisije, te reforma policije u skladu sa principima Evropske unije. Zato je zajednički cilj, kazao je visoki predstavnik, ukloniti te dvije prepreke i dodao optimistično kako je to moguće u narednih nekoliko sedmica.

Još postoji nada, naglasio je visoki predstavnik da prije 10 obljetnice Dejtonskoga sporazuma Bosna i Hercegovina može ostvariti svoje ciljeve.

Paddy Ashdown je kazao i da bi, kada započnu pregovori o stabilizaciji i pridruživanju, Vijeće za implementiranje mira trebalo krenuti sa procesom povlačenja Ureda visokoga predstavnika. Nije nepoznato da bi visokoga predstavnia zamijenio
specijalni predstavnik Europske unije, koji ne bi imao bonske ovlasti.

Prema procjenama Paddyja Ashdowna tranzicija Ureda viskoga predstavnika u misiju specijalnoga predstavnika mogla bi se desiti u narednih 15 mjeseci.

XS
SM
MD
LG