Linkovi

Den Haag: Miroslav Bralo se izjasnio krivim


Miroslav Bralo, zvani "Cicko", priznao je danas krivnju da je sudjelovao u ratnim zloccinima u Ahmicima i na drugim lokacijama u Lassvanskoj dolini, saopssteno je u Hasskom sudu. Tuzzitelji posebno naglassavaju da se optuzzeni izjasnio krivim bez nagovora i nagodbe o visini kazne- ssto, prema njima, "odrazzava volju optuzzenog da izrazi kajanje bez ikakvih uvjeta".

Bralo se, prema izmijenjenoj optuzznici, izjasnio krivim za ubistva, mucenja, silovanja i
neljudske postupke- priznao je, pored ostalog, kako je u jutro 16. aprila 1993. godine, sudjelovao u napadu na Ahmiche sa ciljem da se ubiju Bossnjaci, njihove kuche spale i protjera preostalo bossnjaccko stanovnisstvo.

Tada je u selu Naoci, kraj Ahmicha, sa joss nekoliko vojnika jedinice "Jokeri", upao u bossnjaccke kuche i, dok su ostali ubijali Osmana i Redzzibu Salkich, nozzem ubio njihovu kcher Mirnesu.

U oztale zloccine, sudjelovao je i u miniranju dzzamije u Ahmichima, palio kuche i protjerivao stanovnisstvo, a u narednim danima je ubio joss trojicu Bossnjaka i visse puta silovao jednu Bossnjakinju u bazi "Jokera".

Bralo se predao hasskom sudu novembra prossle godine, a nakon danassnjeg priznanja krivnje, occekuje se rasprava na kojoj che odbrana i optuzzba iznijeti svoje prijedloge kazne.

XS
SM
MD
LG