Linkovi

Evopski ministri obilježili deset godina Srebrenice


Nakon Europskog parlamenta i britanskog Predsjedništva Unije, danas su i europski ministri vanjskih poslova posebnim saopštenjem obilježili deset godina od srebreničkog masakra, posebno se osvrčući na činjenicu da su ključni optuženi za zločin još uvijek na slobodi. Uz ovo,najavili su produžetak policijske misije i mandata Visokog predstavnika u bosni i Hercegovini.

Vijeće ministara Evropske unije pozvalo je danas sve države balkanskog regiona i njihove lidere na punu i bezslovnu saradnju sa Hagom, koja se u Briselu smatra ključnom za evropske intergracije regiona.

Izmicanje pravdi haških bjegunaca, prije svih ratnih vodja bosanskih Srba, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, ključna je prepreka trajnom miru, stabilnosti i pomirenju, poručeno je sa sastanka šefova evropske diplomatije.

Ministri vanjskih poslova, okupljeni na posljednjem sastanku Savjeta pred ljetnju pauzu, pozdravili su odluku lidera Srbije i Crne Gore i Hrvatske da prisustvuju obilježavanju decenije od masakra u Srebrenici.

Oni su ponovili osudu zločina i svoje saučešće sa žrtvama i njihovim porodicama, uz naglasak da sjećanje na Srebrenicu neće naći mira sve dok se i posljednji od optuženih za zločin ne nadje pred licem pravde.

Danas su evropski ministri najavili inicijativu za produžetak europskog policijskog angažovanja u Bosni i Hercegovini, koji bi se, po sadašnjem mandatu, trebao okončati decembra ove godine. U slično vrijeme se očekuje i zaključenje misije visokog predstavnika, lorda Ashdowna- kojega Vijeće ministra namjerava zamoliti da u Bosni i Hercegovini ostane još neko vrijeme. Uskoro o tome treba ocekivati i detaljne planove i odluke zvaničnog Brisela.

XS
SM
MD
LG