Linkovi

Usvojen povijesni prijedlog zakona o odbrani BiH


Komisija čiji su članovi trojica predstavnika tri konstitutivna naroda u BIH, a kojom su predsjedavali ministar odbrane BiH Nikola Radovanovic, te americki diplomata Rafi Gregorian, potpisala je danas sporazum, tačnije prijedlog zakona po kojem se tri oružane sile stapaju u jednu, državnu.

Time je i formalno usvojen Nacrt zakona koji predvidja buduci koncept odbrambenog sistema u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH, Paddy Ashdown, je rekao da se radi o jednoj od najvažnijih odluka za zemlju od Dejtonskog sporazuma do danas:

Paddy Ashdown , Visoki predstavnik za BiH:

"Danas se BiH pruža prilika da poduzme veliki korak ka miru u budućnosti. Nemojte da iko tome stane na put. Usvojite zakon bez odlaganja, i pokažite svijetu da je Bosna i Hercegovina konačno izašla iz tamne sjenke rata, u svjetliju, evropsku budućnost."

Kako je saopćeno u Sarajevu, prijedlog predvidja ukidanje entitetskih vojski i ministarstava odbrane, odnosno stvaranje profesionalnih oruzanih snaga Bi H. Prema danas potpisanom, buduce oruzane snage imat ce 10 hiljada profesionalnih
vojnika, jedinstven budžet i liniju zapovijedanja. Sve strukture vojske, od voda do najvise komande bit ce multietnicke.

Američki general Steven Shook, zapovjednik snaga NATO u BiH :

"NATO savez je rekao : Ucinit ćemo da nova struktura nastavi poštovati prošlost i povijest ovih kultura. Medjutim, to neće biti lako. To je nešto protiv čega se ne može, i takvo što je važno NATO savezu da zna. Ovim se eliminiraju entitetska ministarstva obrane, višestruki lanac zapovijedanja, i utvrdjuje jedinstveni budžet. Neće više biti služenja vojnoga roka, kakvog ga poznajemo danas. Rezervne snage se s ogromnog broja ljudi, koji je jeo budžet, smanjuju na jednu rezervnu snagu kojom je lahko upravljati. Zbog svega toga ovo je ogromna stvar , pogotovo za pravac u kojem se BiH ovim kreće."

BH Ministar obrane, Nikola Radovanović je naglasio mogućnost zajedničkoga rada i života u BiH:

Nakon godinu dana rada na ovim reformama imamo mnoge indikatore koji su pokazali da možemo raditi zajedno. Tek sam se prekjučer vratio iz Iraka gdje sam posjetio našu jedinicu koja se i sama sastoji od sve tri etničke grupe, i vidio sam da jedinica jako dobro funkcionira.

Sve ove odredbe, kako je predvidjeno, trebale bi stupiti na snagu pocetkom iduce godine.

XS
SM
MD
LG