Linkovi

Reality TV u Iraku - vjenčanje pred kamerama


Nakon pada vlade Sadama Huseina, veliki broj novih programa je došao na iračku televizijsku scenu. Sada jedan novi takozvani reality program nastoji predstaviti kakav je život zaista za mlade parove koji pripremaju vjenčanje.

Veliki dan za Asmu Ayad je konačno došao. Dok se oko nje okupljaju prijatelji, ona strpljivo čeka na svog mladoženju, kako bi otišli u hotel gdje će biti vjenčanje. Ona kaže da nije nervozna, što je iznenađujuće, s obzirom na sve što će se dogoditi.

Asmu i njenog zaručnika već dva mjeseca prate kamere iračke televizije. Program pod nazivom Čestitamo plaća vjenčanje i sve pripreme za mladi par kojeg biraju gledatelji. To nije zabavni program koji se predstavlja kao realnost. U posljednjih sedam sedmica gledatelji su ulazili u domove mlade i mladoženje i izlazili na ulice Bagdada kako bi vidjeli šta je sve potrebno kako bi se odradili i najjednostaviniji zadaci, kao što je isporuka namještaja. U poslijeratnom Iraku, ništa nije lako, kaže režiser Alaa Saleh iz tv stanice al-Sharqiya.

”Vidite nas kako snimamo na ulicama sa saobraćajem. Gledatelji se upoznaju s tim kako je snimati ovakvu vrstu programa. Važno je da ljudima pokažemo kako isporučujemo namještaj za spavaću sobu za mladence i poteškoće s kojima se suočavamo.“

Nakon poteškoća u saobraćaju, put se raščišćava i iznenadna posjeta domu mladenaca se ostvaruje.

Bog nas je danas sačuvao. Vidjeli smo ogromnu eksploziju, kaže Asmaa i objašnjava kako su usljed eksplozije automobila bombe šrapneli počeli padati na kuću. Upravo zbog toga su sve ulice i bile blokirane.

Progam Čestitamo producira mreža al-Sharquiya, prva iračka nezavisna satelistska televizija. producenti nemaju tačne brojke, ali procjenjuju da milioni ljudi širom regiona gledaju sedam sedmičnih epizoda koje vode ka vjenčanju para. Oni kažu da se popularnost programa može zahvaliti činjenici da on prikazuje obične ljude kao što su i oni.

19-godišnji mladoženja Hussam Sabah zarađuje oko 150 dolara mjesečno radeći kao vatrogasac, kojeg ponekad zovu na mjesto gdje je eksplodirao automobil bomba ili tamo gdje je došlo do nasilja. Ali svakodnevni haos ga nije odagnao od ideje da se oženi.

”Ne marim, jer mi smo Iračani i navikli smo na takve stvari svaki dan. To je normalno, kaže Saleh.“

On zna da to zapravo nije tako, i da program Čestitamo gledateljima nudi ukus normalnosti i podsticaja u tako teška vremena.

”Nasilje me neće zaustaviti da radim svoj posao. Vidjeli ste nas na ulici-zastali smo u saobraćaju jer svaki se put nešto desi i Amerikanci i Iračani blokiraju sve ceste. Usprkos tome, mi završimo naš posao.“

Sa kontinuiranim pobunjeništvom u Iraku, gledatelji znaju da Hussam i Asmaa ulaze u možda neizvjesnu budućnost. Ali takve zabrinutosti mogu čekati. U ovom trenutku, vrijeme je za svadbu.

XS
SM
MD
LG