Linkovi

Novorodječetu ugradjen pacemaker


Angel Kastaneda je najmanje novorođenče kojem je ugrađen pacemaker. U trenutku kada je rođen težio je svega oko pola kilograma i već tog momenta započela je borba za očuvanje života sićušne bebe. Medicinska nauka i elektronika su na putu da dobiju još jednu bitku za nečiji život.

Angel je zaista najmanji pacijent u dječijoj bolnici u Bostonu. Njegovo tijelo je neznatno duže od 30 centimetara. Porod je bio isprovociran čak mjesec i po dana prije vremena, jer su doktori ustanovili da srce malog Angela radi ritmom od 40 otkucaja u minuti. Normalan puls je oko 120 otkucaja. Roditelji nisu znali šta da misle. Mogli su, kako kažu, samo sjediti i plakati.

Dr. Mark Alexander, Dječija bolnica, Boston

Beba je mogla umrijeti. Suština njegovog prijevremenog rođenja bila je ugraditi pacemaker i omogućiti normalan rad srca.

Za sićušnog pacijenta bio je potreban i minijaturni pacemaker. Elektro-impulsi koje odaje ova mala napravica trajno stimuliraju srce malog Angela da radi normalno. Pacemakersi se, obično ugrađuju, odmah iznad stomaka. Angelu, premalenom za takav način, ljekari su pacemaker ugradili - svega nekoliko sati po rođenju - u dijafragmu, jedini mišić dovoljno velik i jak da nosi pacemaker.

Dr. Mark Alexander, Dječija bolnica, Boston

Njegovo srce sada divno radi. Puls je 120 otkucaja i izgleda da smo za malog Angela uradili pravu stvar.

Prema mišljenju doktora, Angelu će pacemaker biti potreban cijelog života. Za nekoliko godina biće mu ugrađen veći koji će, zatim, biti mijenjan svakih pet do deset godina. Za sada Angel ostaje u intenzivnoj njezi, a najsuvremenijim aparatima budno se prati njegov krvi pritisak, disanje i rad srca.

I Angelova majka je svjedokom dobrog zdravstvenog stanja najmlađe i najmanje bebe sa ugrađenim pacemakerom. Beba dobija na težini, raste i jača i za mjesec, mjesec i po dana Angel bi se mogao naći van bolnice.

XS
SM
MD
LG