Linkovi

EU će držati obećanje iz Soluna o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana


U ponedjeljak će se ministri vanjskih poslova EU okupiti posljednji put pred ljetnju pauzu. Kako se najavljuje u zvaničnim briselskim krugovima, biće to, pored ostalog, prilika da se osvrnu na nedavnu desetogodišnjicu srebreničkog masakra i još jednom naglase neophodnost transfera svih optuženih i neophodonost suočavanja svih optuženih za ratne zločine sa haškim sudijama.

Evropska unija ulazi iz krize u krizu- od neizvjesne sudbine zajedničkog ustava, preko oštrih svadja oko budžeta, do nedavnih tragičnih zbivanja u Londonu, koja su, nakon Madrida, definitivno osnovnu bezbjednost stavila na vrh briga Evropljana.

Medjutim, i pored straha od talasa proširenja, kakvo su nedavno iakazali Holandjani i Francuzi, zvanični Brisel naglašava da će se držati obećanja datog u Solunu prije dvije godine o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Medjutim, zauzvrat se ocčekuje da države regiona ispune evropske kriterije, medju kojima je potpuno odgovaranje na medjunarodne obaveze, tačnije, predaja Hagu preostalih bjegunaca- prije svih Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Prema najavama i naredno ministarsko okupljanje u ponedjeljak će biti prilika za sličnu poruku Balkanu, u svjetlu nedavne desetogodišnjice masakra u Srebrenici i činjenice da se ključni optuženi za to još uvijek nalaze na slobodi, naglasio je nedavno i evropski komesar za proširenje, Olli Rehn.

"Ključni krivci su još uvijek na slobodi- to nije prihvatljivo- Mladić i Karadžić nemaju mjesta u regionu- njihovo mjesto je Hagu..."

O Srebrenici se izjasnio Evropski parlament, Komisija i svoj je stav izreklo britansko predsjedništvo, a u ponedjeljak se očekuje i zvanični stav šefova evropskih diplomatija- njegove ključne elemente smo već čuli- izmedju ostalog i u izjavama predstavnika za štampu visokog predstavnika EU, Javiera Solane, Cristine Gallach.

"Nema sumnje da se prošlost neće ponoviti- Evropa neće dozvoliti takvo nešto, a to neće dozvoliti ni stanovnici Bosni i Hercegovine. U takvo nešto ne treba sumnjati. Medjutim, napori se moraju nastaviti, zemlja mora snažnije da se bori protiv mreža podrške haškim bjeguncima, koje očito, još postoje, mora se boriti za nastavak ekonomskih reformi, mora biti jasniji politički prosperitet. Želimo da vidimo da različite partije i političke grupe rade zajedno na pitanjima od zajedničkog ključnog ineteresa".

XS
SM
MD
LG