Linkovi

Muslimani u Americi posebnim video spotom oštro osudjuju terorizam


Novo istraživanje koje je sproveo istraživački centar Pew, baziran u Americi, anketirajući oko 17 hiljada ljudi u 17 zemalja pokazuje da opada podrška muslimana samoubilačkim napadima i drugom nasilju koje izvode islamski ekstremisti. Većina u Maroku, Turskoj i Indoneziji osudjuje samoubilačke napade u odbrani Islama. Isto istraživanje pokazuje, medjutim, da je u Jordanu podrška bombaškim napadima porasla za 57 posto i da većina podržava Osamu bin Ladena. Većina u Pakistanu podržava terorističke lidere, dok ih većina u Maroku, Indoneziji i zapadnim zemljama odbacuje.

Organizacija muslimana u Sjedinjenim Državama oštro je osudila bombaški napad u Londonu i ovih dana izdale poseban video pod nazivom ”Ne u ime Islama“ u kojem se naglašava osuda terorizma.

Kao odgovor na bombaški napad u Londonu, jedna od ključnih organizacija muslimana u Sjedinjenim Državama traži od televizijskih stanica da objave javno saopćenje u kojem se odbacuje terorizam.

Saopćenje je privi put pušteno u javnost u četvrtak na pres konferenciji u Washingtonu. Video snimak saopćenja pod nazivom ”Ne u ime Islama“ je napravljen kako bi naglasio osudu terorizma i odbacivanje onih koji izvršavaju terorističke napade.

Predsjednik Vijeća za Američko-islamske odnose, Parvaz Ahmed je tim povodom rekao:

”Poražavanje terorizma je u svačijem interesu. Zbog toga mi pokrećemo novi napor kako bi osudu terorizma od strane zajednice muslimana učinili kristalno jasnom. Mi se jedino nadamo da će televizijske stanice u Americi i širom svijeta u udarnim terminima često objavljivati ovo saopćenje, koje je snimljeno na Engleskom Arapskom i Urdu jeziku.“

Video je objavljen i kao odgovor na neke od komentara da muslimani u Americi nisu dovoljno jasno osudili bombaške napade u Londonu. Gospodin Parvaz kaže da video takodjer treba da pokaže da Islam ne oprašta korištenje nasilja u ime religije. Video spot kaže da muslimani neće dozvoliti da njihova vjera bude oteta od kriminalaca i da Islam nije za mržnju i nasilje, nego za mir i pravdu.

XS
SM
MD
LG