Linkovi

Muslimani širom svijeta osudili terorističke napade u Londonu


Muslimani širom svijeta osudili su terorističke bombaške napade u Londonu u kojima je ubijeno više od pedeset ljudi. Britansko muslimansko vijeće je bombaške napade nazvalo” grešnim djelima”. U svom saopštenju vijeće još dodaje: “Zli ljudi koji su isplanirali i aktivirali tu seriju eksplozija u Londonu žele da nas obeshrabre kao zemlju i da nas podijele kao narod.” Mi se svi moramo ujediniti u pomaganju policiji da uhvati te ubice.” Džamija u Regent parku u Londonu, najveći kulturni muslimanski centar Evropi, pozvala je britanske muslimane da pomognu policiji da pronadje izvršioce bombaških napada.

U Sjedinjenim državama Vijeće za američko islamske odnose nazvalo je bombaške napade: “barbarskim” dok ih je kalifornijska dobrotvorna organizacija pod nazivom”Islamska pomoć” okarakterisala kao:” zločin protiv cijelog čovječanstva.”

Edina Leković, glasnogovornica Vijeca za muslimanska pitanja, kaže da ti napadi “krše sve principe Islama.”

EDINA LEKOVIĆ:
Vijeće za muslimanska pitanja isto kao i Vijeće za američko islamske odnose pridružuju se muslimanima širom Sjedinjenih država, kao i muslimanima svijeta, u osudjivanju terorizma. Ovo nije prvi put da to činimo i nije ni poslednji put da ćemo to uraditi.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i premijer Ahmed Qurei poslali su britanskom premijeru Tony Blair-u pismo u kojem osudjuju “ubilačke i terorističke” napade u Londonu. Pakistanski predsjednik, Perwez Musharraf poslao je takodjer poruku sa izrazima saučešća britanskom premijeru Blairu i pozvao na udruženu borbu protiv terorizma. Nužno je da smo jedni uz druge i da još više ojačamo našu saradnju na uklanjanju ove opasnosti, kaže gospodin Musharraf.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai je eksplozije bombi okarakterisao kao napad na cijelo čovječanstvo.

Irački premijer Ibrahim Jaafari je bombaške napade u Londonu nazvao sramnim i potvrdio iracku opredijeljenost da pomogne eliminisati kako je rekao: “zlo terorizma u bilo kojoj zemlji.”

Napad u Londonu, bio je napad na civilizovani svijet, i civilizovani svijet je ujedinjen u svojoj odlučnosti, rekao je predsjednik George W. Bush.

XS
SM
MD
LG