Linkovi

N.Špirić: Sporazum o reformi odbrane BiH sljedeće sedmice


Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine B i H, Nikola Špirić saopštio je danas u Banjaluci da će vladajuće nacionalne stranke početkom naredne sedmice potpisati sporazum o reformi odbrane u Bosni i Hercegovini. On je, ujedno, izrazio nezadovoljstvo činjenicom da u ovim razgovorima ne učestvuju predstavnici opozicije.

Vladajuće političke stranke u Bosni i Hercegovini SDS, HDZ i SDA obavljaju završne pregovore sa predsavnicima međunarodne zajednice o konačnim rješenjima reforme sistema odbrane i sporazum o ovom pitanju bi trebao biti potpisan početkom naredne sedmice.

Izjavio je ovo danas na konferenciji za novinare u Banjaluci zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine B i H, Nikola Špirić.

«Sporazum o kome se intenzivno razgovaralo na prošloj sjednici Komisije za reformu odbrane uključuje potpuno gašenje entitetskih ministarstava odbrane, integrisanje entitetskih vojski u zajedničke oružane snage i pretvaranje Vojske Republike Srpske u defakto komponentu oružanih snaga Bosne i Hercegovine.»

Špirić naglašava da nisu sporni principi reforme sistema odbrane ali je začuđujuće da su iz ovih razgovora isključeni predstavnici opozicije pa čak i nekih vladajućih stranaka.

«Upitnost prirode ovog sporazuma je izražena i činjenicom da druge dvije stranke u vladajućoj koaliciji i parlamentarnoj većini,
dakle, PDP i Stranka za Bosnu i Hercegovinu, ne učestvuju u ovim razgovorima.»

Nikola Špirić je danas saopštio da SDS i predsjednik ove stranke, Dragan Čavić krše zaključke Narodne Skupštine Republike Srpske iz marta ove godine u vezi sa reformom odbrane koja je, kako je rekao, posebno osjetljiva za interese ovog entiteta.

On je saopštio da postoji dogovor nacionalnih stranaka o prenosu ovlaštenja u vezi reforme policije na državni nivo čime bi se, kako je istakao, ispunili principi Evropske Unije ali,istovremeno, obmanuli birači.

XS
SM
MD
LG