Linkovi

Medjunarodna naučna konferencija o Srebrenici


Više od četiri stotine učesnika Međunarodne naučne konferencije o Srebrenici danas je u Sarajevu, kako nam je javila Senka Kurtović, potpisalo peticiju u kojoj od generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Kofija Anana zahtijevaju da formira međunarodnu Komisiju koja će ispitati zločine koji su se 1995. godine dogodili u zaštićenoj enklavi Srebrenice i Žepe.

Konferencija nije odgovorila na sva pitanja koja se tiču rasvjetljavanja događaja u zaštićenoj zoni UN-a iz jula 1995. godine, rekao je novinarima danas direktor Instituta za istraživanje zločina i međunarodnog prava Smail Čekić.

Prema njegovim riječima, razlog zbog kojeg konferencija nije uspjela u potpunosti da rasvjetli genocid u Srebrenici je nedostatak relevantne dokumentacije kojim su raspolagali Ujedinjeni narodi, kao i prikrivanje rasploživih dokumenata koje posjeduju subjekti koji su učestvovali u zločinu.

Tu se prije svega misli na dokumentaciju kojom raspolažu Srbija i Crna Gora, MUP Republike Srpske i Vojske Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG