Linkovi

Da li je bliski Bushov suradnik odao povjerljive informacije


Bijela Kuća saopštava da predsjednik Goerge Bush i dalje ima puno povjerenje u svog glavnog političkog savjetnika Karla Rove-a, uprkos njegovoj mogućoj ulozi u skandalu oko nedozvoljenog odavanja imena jedne agentice CIA-e. Medjutim, Bijela Kuća je i dalje pod udarom baražne vatre novinarskih pitanja o tome, dok lideri Demokratske stranke traže da gospodin Rove podnese ostavku.

Jedan od savjetnika kojemu predsjednik možda najviše vjeruje, Karl Rove, trenutno zamjenik šefa kabineta Bijele Kuće. Predsjednik Bush ga je čak, nedavno, nazvao arhitektom re-izborne pobjede u 2004. godini. Sada, medjutim, taj je majstor političke strategije - u centru federalne istrage o tome da li je on novinarima otkrio ime jedne CIA-ine tajne agentice.

Na pitanje da li će ga otpustiti, predsjednik Bush je odbio da odgovori tokom jučerašnjeg kratkog susreta s njima u Ovalnom Uredu. Glasnogovornik Bijele Kuće, medjutim, kaže da predsjednik i delje stoji iza gospodina Rove-a.

SCOTT McCLELAN: Predsjednik ima puno povjerenje u svakog pojedinca koji radi u Bijeloj Kući. Oni ne bi tu bili da im predsjednik nije vjerovao.

Dan za danom, na press brifinzima, gospodina McClellana novinari zasipaju pitanjima oko otkrivanja informacije o identitetu CIA-ine agentice.

McCLELLAN: ... i on svaki put odgovara isto - da ne želi da govori o tome dok traje istraga.

Magazin NEWSWEEK objavio je u novom broju jedan e-mail koji pokazuje da je gospodin Rove, 2003. godine, u razgovoru sa novinarem očito izokola otkrio identitet tada još tajne agentice Valerie Plame.

Njen je suprug bivši ambasador Joseph Wilson - poznat kao veoma oštar kritičar iračkog rata. Inače, otkrivanje identiteta tajnog agenta je krivično djelo po federalnom zakonu. Novinar koji je tada razgovareao sa gospodinom Rove-om,Matt Cooper, pristao je da o tome razgovara sa federalnim istražiteljima.

Drugi novinar, reporterka New York Timesa, medjutim, nalazi se u zatvoru jer nije htjela da otkrije ko joj je dao tu informaciju.
Još 2003. godine predsjednik Bush je rekao da će bilo ko da je otkrio tu informaciju medijima, dobro platiti za to.

”Ako je informacija procurila iz moje administracije, ja želim da znam ko je to učinio. I, ako je ta osoba prekršila zakon, ona će biti kažnjena.“

Članovi opozicione Demokratske stranke zahtijevaju da predsjednik uradi što je obećao i poduzme odgovarajuće korake.

SENATOR CHRALES SCHUMER: Tražim od predsjednika da potvrdi da želi da utvrdi sve u vezi sa otkrivanjem identiteta agentice Valerie Plame i da otpusti one koji su u to umiješani, čak i ako se bude radilo o njegovom dugogodišnjem saradniku Karlu Rove-u

Demokratski zastupnik Frank Pallone traži objašnjenje: Došlo je do kraja - Zamjenik šefa kabineta treba da izadje pred Kongres i odgovori na pitanja o tome.

Advokat gospodina Rove-a, medjutim, insistira na tome da njegov klijent nikada svjesno nije odao nikakvu povjerljivu ili tajnu informaciju.

XS
SM
MD
LG