Linkovi

Svi telefonski razgovori u EU biće snimani, a njihov sadržaj analiziran


Danas su predsjednik Evropske komisije, Barroso i komesar za unutrašnje poslove i pravdu, Frattini, prezentovali prijedlog pojačanih mjera borbe protiv terorista koje, pored ostalog, planiraju praćenje i snimanje svih telefonskih razgovora i e-mail poruka, i njihovu analizu kako bi se ušlo u trag mreži terorista i preduprijedili teroristički napadi.

Svi telefonski razgovori u EU biće snimani, a njihov sadržaj analiziran - isto će važiti za e-mail poruke, prijedlog je anti-terorističke mjere koju je objavila Evropske komisija, a koja će se pretvoriti u praksu do kraja ove godine.

U reakciji na terorističke napade- od 11. septembra 2001. na Njujork i Washiongton do posljednjeg u Londonu, Komisija najavljuje oštru borbu protiv terorista i njihovih mreža, objavo je danas predsjednik "evropske vlade" Manuel Barroso.

Barroso- " Prijedlog o prekograničkoj saradnji policije biće prihvaćen još ove sedmice, mjere kontrole i praćenja trgovine eksplozivima namjeravamo da prihvatimo prije ljetnje pauze, mjere zadržavanja podataka iz telekomunikacije biće usvojene od strane Komisije tokom septembra. To je jedan od ključnih instrumenata borbe protiv terorizma- teroristi moraju da medjusobno komuniciraju, i kada to čine, ostavljaju tragove".

Prema aktuelnom planu, telefonske i Internet kompanije će morati da čuvaju snimke telefonskih razgovora i kopije miliona e-mail poruka u svojim arhivama do tri godine, u toku kojih bi se podaci mogli analizirati u cilju praćenja terorista i otkrivanja njihovih mreža i namjera.

Potpredsjednik Komisije, zadužen za unutrašnjeposlove i pravdu, Franco Frattini, je uvjeren da treba udariti u same korijene terorizma i činjenicu da se teroristi, u sve većoj mjeri, regrutuju sa evropskog tla:

"Zato što smo primjetili narastajuće regrutovanje terorista unutra članica EU - često, vrlo često, regrutuju se vrlo mladi ljudi da postanu teroristi- samoubice. Zato namjeravamo da pojačamo ne samo naše unutrašnje akcije, saradnjom i dijalogom sa religijskim liderima i muslimanskim zajednicama u Uniji i odbijanjem miješanja religije i terorizma. Pojačaćemo, dakle, i naše akcije van granica Unije. Pripremamo s tim u vezi, korake koji će ukazati na problem regrutovanja terorista, očekujući razumjevanje umjerenih islamskih država i religijskih lidera".

XS
SM
MD
LG