Linkovi

Identificirana trojica londonskih napadača


Britanska policija je u potrazi za glavnim osumnjičenikom, i idejnim tvorcem terorističkih napada u Londonu; napade u kojima su ubijene 52 osobe, kako policija sada vjeruje, izvršili su napadači samoubojice, i trojica od njih su identificirani: 22 godišnji Shazad Tanweer, diplomac na jednom koledžu; 19 godišnji Hasib Husein, i Mohamid Sidiq Khan, 30 godišnji otac 8-mjesečne bebe. Sva trojica su rodjeni Britanci, pakistanskog porijekla. Navodi se kako je policiji poznat identitet i četvrtog napadača, ali ga vlasti iz nepoznatih razloga još uvijek ne otkrivaju. Sada se rad policije fokusira na to jesu li ova četvorica sami isplanirali napade, ili neko još stoji iza njih.Britanski zvaničnici kažu da policija vjeruje medjutim, da postoji još najmanje jedna osoba, stručnjak za eksploziv, koji je pomagao.

U Washingtonu je ministar za domovinsku sigurnost, Michael Chertoff kazao da njegovo minstarstvo radi na projektu izuzetnog unaprijedjenja pripravnosti u slučaju biološkog ili nuklearnog napada. Gospodin Chertoff je rekao da je od ključne važnosti u procesu zaštite od terorističkih prijetnji - bolje osigurati američke granice i suzbiti ileganu imigraciju.

U Italiji policija je zatvorila 174 osobe radi ispitivanja, a pohvatane u velikoj raciji na okupljališta islamskih radikala. Ova akcija dolazi dan nakon što je italijanski ministar unutrašnjih poslova pozvao da se pooštre mjere protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG