Linkovi

Amerika je spremna za veću pomoć Africi


Predsjednik George W. Bush nedavno je saopštio da su Sjedinjene Države spremne da izdvoje još više sredstava za Afriku.

”Mi nastojimo ostvariti napredak u Africi i širom svijeta u razvoju jer to savjest nalaže. Amerikanci vjeruju da ljudska prava i vrijednost ljudskih života nisu odredjeni rasom ili državljanstvom ili da se sa udaljenošću umanjuju. Mi vjerujemo da je svaki život bitan i da se svaka osoba račun. Potreseni smo kada na hiljade mladih života svakodnevno biva ugašeno - izlječivom bolešću-malarijom. Potreseni smo kada roditelji polako umiru od AIDS-a na očigled svoje djece, ostavljajući mlade dječake i djevojčice traumatizirane, uplašene i same. Zemlje Afrike se suprotstavljaju ovim problemima hrabro i predano, i mi ćemo biti uz njih.“

Gospodin Bush predlaže da Sjedinjene Države do 2010. god, udvostruče svoju pomoć Africi do iznosa od osam i po milijardi dolara godišnje. Tu bi bilo uključeno više od jedne milijarde dolara za borbu protiv malarije, bolesti koju izaziva jedna vrsta komaraca i od koje umre milion Afrikanaca godišnje, 400 miliona dolara namijenjenih za obrazovanje, te 55 miliona dolara kao pomoć za zaustavljanje seksualnog nasilja nad ženama.

Prije dvije godine, predsjednik Bush je najavio petogodišnju, petnaest milijardi dolara vrijednu inicijativu za borbu protiv globalne epidemije AIDS-a.

Kako izvještavaju Ujedinjene nacije, izmedju 23 i 29 miliona ljudi u subsaharskoj Africi zaraženo je AIDS-om. Više od dva miliona Afrikanaca umre od AIDS-a svake godine. Najmanje jedanaest miliona afričke djece zbog AIDS-a su postala siročad.

Sjedinjene Države su takodjer podržale plan Grupe 8 najrazvijenijih zemalja svijeta za otpis 40 milijardi dolara zaduženja za osamnaest siromašnih zemalja uključujući tu četrnaest afričkih: Benin, Burkinu Faso, Etiopiju, Ganu, Madagaskar, Mali, Mauritaniju, Mozambik, Nigeiju, Ruandu, Senegal, Tanzaniju, Ugandu i Zambiju.

Gospodin Bush kaže da želi partnerstvo sa afričkim zemljama.

”Od male ekonomske pomoći se može malo I očekivati. Ekonomska pomoć od koje očekujemo mnogo može pomoći da se promijeni svijet.“

Gospodin Bush je jasno stavio do znanja da Sjedinjene Države žele pomoći u borbi protiv siromaštva, gladi i bolesti u Africi. Pomoć Sjedinjenih Država zavisiće od afričkih lidera, njihovog ulaganja sredstava u zdravstvo, obrazovanje, dok u isto vrijeme treba da se bore protiv korupcije i sprovode ekonomske i političke reforme.

XS
SM
MD
LG