Linkovi

Uglednici iz cijeog svijeta se pridružili porodicama ožalošćenih u Srebrenici


Uglednici iz cijelog svijeta pridružili su se danas desetinama hiljada ožalošćenih, prije svih, porodicama ubijenih srebreničkih dječaka imuškaraca, da zajedno obilježe desetu godišnjicu srbijanskog masakra u Srebrenici, iz jula 1995. godine.

Kao dio ceremonije, sahranjeni su posmrtni ostaci 610 nedavno identificiranih žrtava, na mjestu gdje je već sahranjeno više od hiljadu i tristo ubijenih Srebreničana.

Iz Bijele Kuće je objavljeno saopštenje u kojem se srebrenički masakr opisuje kao još jedno podsjećanje na najgori zločin - onaj koji je počinjen protiv nedužnih žrtava.

Medju prisutnima na ceremoniji bio je i Richard Holbrooke, jedan od glavnih posrednika u pregovorima za Dejtonski sporazum, kojim je okončan rat u BiH. Ovaj bivši američki diplomat je srebrenički masakr nazvao velikom tragedijom i velikim propustom NATO-a i UN-ovih mirovnih snaga.

Britanski ministar vanjskih poslova, Jack Straw, koji je takodje danas bio u Potočarima, govorio je u istom, kritičkom, duhu - rekavši kako se radi o zlu koje se slobodno dešavalo pred nosom Evrope i svijeta - i da oni nisu učinili ništa da ga spriječe.

Memorijalnoj službi prisustvovao je i srbijanski predsjednik Boris Tadić, uprkos oštrim kritikama i protivljenju od strane srpskih nacionalista.

U Srebrenici se prije tačno 10 godina, pred očima svijeta - kako se to ocjenjuje, dogodio najteži zločin nakon Drugog svjetskog rata.

XS
SM
MD
LG