Linkovi

J. Solana: Žrtve Srebrenice iznjevjerene kolektivnom, kolosalnom i sramnom greškom


Povodom masakra u Srebrenici, visoki predstavnik EU, Javier Solana, koji se danas nalazi u službenoj posjeti Izraelu, uputio je pismo u kojem naglašava da je medju onima koje još uvijek progoni sjećanje na monstruoazni zločin.

Solana podsjeća da su se, prije deset godina, srebreničke žrtve nadale medjunarodnoj zaštiti, te priznaje da su bile iznevjerene " kolektivnom, kolosalnom i sramnom" greškom, prouzročenom, značajnim dijelom, i zbog odsustva zajedničke evropske politike i stava.

Danas je on jasan- za zemlju i region su izvjesne evropske integracije, prije kojih mora uslijediti pomirenje. Medjutim, za Visokog predstavnika neće biti pomirenje bez pravde, koja ne može biti zadovoljena sve dok su Karadžić i Mladić na slobodi.

Šef Solanine kancelarije, Cristina Gallach, podsjeća da je današnji dan povod i za poruke za budućnost:

" Nema sumnje da se prošlost neće ponoviti- Evropa neće dozvoliti takvo nešto, a to neće dozvoliti ni stanovnici Bosni i Hercegovine. U takvo nešto ne treba sumnjati. Medjutim, napori se moraju nastaviti, zemlja mora snažnije da se bori protiv mreža pdrške haškim bjeguncima, koje očito, još postoje, mora se boriti za nastavak ekonomskih reformi, mora biti jasniji politički prosperitet. Želimo da vidiomo da različite partije i političke grupe rade zajedno na pitanjima od zajedničkog ključnog ineteresa".

XS
SM
MD
LG