Linkovi

Srebrenica u Američkom muzeju holocausta


U Washingtonu je sinoć Amnesty International organizirao bdjenje uz svijeće na trgu Dupon, u centru grada, u znak sjećanja na žrtve Srebrenice, a danas je u Američkom muzeju Holocausta otvorena izložba fotografija o Srebrenici, poznatog fotografa iz BiH, Tarika Smaraha.

U okviru ljetne serije -”Sjećanja“, uz pomoć Fondacije Helena Rubinstein, danas je u Muzeju Holocausta u Washingtonu održana panel diskusija: Zaboravljena Srebrenica - deset godina kasnije.

Govorila je, bivša ambasadorica Sjedinjenih Država u Austriji, Swanee Hunt, koja je bila domaćin brojnih pregovora u nastojanju da se zaustavi rat na prostorima bivše Jugoslavije, i koja je nedavno objavila knjigu - Ovo nije naš rat, u kojoj kroz ispovijest 26 žena iz Srebrenice govori o nastojanima da vrate mir.

Ovdje u Američkom muzeju holocausta, gdje jako dobro prepoznaju genocid, zločin u Srebrenici je nedvosmisleno nazvan genocidom, kao što su to Rezolucijom o Srebrenici učinili u oba doma američkog Kongresa.

Ključni dogadjaj su bile slike Tarika Samaraha, koje upačetljivo svjedoče o zločinu u Srebrenici.

Na Samarhovim slikama je ovaj dječak u izbjegličkom kampu u koji je stigao sa 20 dana starosti i još uvijek je tu, kao i mnogi drugi, deset godina kasnije, čekajući pravdu.

Tarik Samarah je okupljenim prikazao i kraći video čija je glavna namjena bila, kako je sam rekao, da se prikaže u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji, u cilju saopćavanja istine. Posljednjih 10-tak dana, kaže gospodin Samarah, taj film je u organizaciji Inicijative mladih Beograda i prikazan u Beogradu, u kojem su izljepljeni i plakati sa Samarhovim fotografijama. Video je prikazan i u drugim gradovima Srbije, kao i u Zagrebu, i evo danas ovdje u američkom muzeju Holokausta u Washingtonu u kojem je otvorena i izložba fotografija Tarika Smaraha.

Govoreći, za Glas Amerike, o svom radu Tarik Samarah kaže:

”Početkom prošlog vijeka desio se holokaust nad jevrejima, i svijet je rekao nikada više. Medjutim, krajem tog vijeka desio se holokaust nad Bošnjacima, pokazujući da svijet nije naučiuo lekciju. U takvom svijetu ja jednostavno nisam mogao da ćutim i odlučio sam da govorim.“

Tarik Samarah iz Washingtona odlazi u Baltimor, gdje će takodjer govoriti o zločinu u Srebrenici o čemu tako upečatljivo govore njegove fotografije otimajući smrt nedužnih od zaborava, pokazujući da smrt nije nepoznat, nego veoma intiman čin.

Inače, obilježavajući 10-tu godišnjicu zločina u Srebrenici, Amnesty international je, sinoć u centru Washingtona organizirao bdjenje na kojem su uz svijeće okupljeni čitali imena zločinački ubijenih nedužnih civila, dječaka, odraslih muškaraca i staraca od kojih mnogi još uvijek nisu otkriveni, a pravda ni deset godina kasnije još uvijek nije stigla počinitelje genocida.

XS
SM
MD
LG