Linkovi

Britanski istražitelji započeli sveobuhvatnu istragu


Britanske vlasti su započele sveobuhvatnu istragu jučerašnjih bombaških napada kako bi otkrile na koji su način napadi izvršeni i ko ih je izvršio.

Timovi policije i agenata britanske obavještajne agencije pretražuju mjesta zločina, tri podzemna tunela u centru Londona i ostatke raznesenog dvospratnog autobusa, u nastojanju da saznaju od čega su bile napravljene bombe i kako su aktivirane.

U nekim izvješćima se navode riječi istražitelja koji su rekli da su eksplozivi detonirani daljinski, i da se nije radilo o napadačima samoubicama. Policija nastoji utvrditi da li je autobus, koji je uništen u četvrtoj eksploziji, bio ciljana meta, ili je bomba možda eksplodirala prije vremena dok je bila prenošena ka drugom vozu podzemne željeznice.

Istražitelji također pregledaju snimke koje su snimile mnoge sigurnosne kamere koje rutinski snimaju aktivnosti na ulicama Londona. Oni se nadaju da će moći vidjeti bilo koga ko je možda ušao u stanicu podzemne željeznice sa paketom ili torbom, i izašao na drugoj praznih ruku.

XS
SM
MD
LG