Linkovi

NATO uz sućut Britaniji iskazao podršku za razbijanje globalne terorističke mreže


Stalno vijeće NATO se okupilo danas na vanrednoj sjedinici, u potpunosti posvećenoj terorističkom napadu u Londonu- uz sućut članica Velikoj Britaniji, iskazana je podrška naporima da se razbije globalna teroristička mreža a počinitelji napada pronadju i kazne.

Barbarski, kriminalni čin terorista počinjen u Londonu je za članice vojne alijanse dokaz da treba udvostričiti napore u borbi protiv globalnog terorizma, poručeno je nakon današnjeg, vanrednog okupljanja ambasadora stalnog vijeća.

Nakon skupa, generalni sekretar Alijanse, Jaap de Hoop Scehffer, je iskazao uvjerenje da teroristi napadaju bez pilitičkog cilja i ideje vodilje, za njih kukavički teroristički napadi na gradjane predstavljaju sami sebi razlog takvom aktu.

Zbog toga, obećava Scheffer, NATO će nastaviti sa svojim misijama i pojačaće aktivnosti usmjerene na podršku borbi protiv terorizma- takvo nešto duguju Londončanima i ostalim žrtvama terorizma, boreći se protiv terorista - bilo u Afganisatnu, Iraku, ili na evropskom tlu.

Prvi čovjek civilne strukture NATO potvrdjuje da britanska vlada još uvijek nije zatražila aktiviranje člana 5. vojnog sporazuma, po kojem sve ostale saveznice stavljaju svoje vojne kapacitete u njenu odbranu- ostavio je otvoreno pitanje šta bi se, ili šta će se desiti u slučaju da britanski predstavnici takvo nešto zatraže.

XS
SM
MD
LG