Linkovi

U Londonu broj mrtvih prešao 50, a povrjedjenih 700


Vlasti u Londonu navode da se broj mrtvih od jučerašnjih eksplozija u podzemnoj željeznici i autobusu popeo na preko 50, a da je više od 700 osoba ranjeno.

Komesar londonske policije Ian Blair je izjavio da je na dvostrukom autobusu 13 osoba izgubilo živote, i dodao da su vlasti morale ostaviti neka od tijela u podzemnim vozovima dok istražitelji nastoje pronaći ko je izvršio napade. Gospodin Blair je takodjer rekao da su bobme bile relativno male - oko 4 kilograma exploziva svaka od njih, i da je još uvijek nemoguće potvrditi je li se radilo o napadačima samoubicama, ili ne.

Britanski ministar unutrašnjih poslova Charles Clarke je izjavio da vlasti za ozbiljno uzimaju tvrdnju muslimanske militantne grupe da je odgovorna za napade.

Prethodno nepoznata Tajna grupa al-Qaidinog Džihada u Evropi je objavila tu tvrdnju na internet stranici na arapskom jeziku neposredno nakon eksplozija. Gospodin Clarke je rekao da vlasti to i druge dokaze pomno istražuju, ali da još nisu potvrdili ko je izveo napade.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je rekao da bombaški napadi nose obilježja napada al-Qaide. Istovremeno se život u Londonu polako vraća u normalu. Autobusi i najveći dio podzemne željeznice operiraju.

XS
SM
MD
LG