Linkovi

Rezolucija Evropskog parlamenta o Srebrenici poziva na promjenu Daytona


Članovi Evropskog parlamenta su danas usvojili rezoluciju kojom se snažno osudjuje srebrenički masakr, tražeći od Vijeća EU i Evropske komisije da adekvatno obilježe 10- godišnjicu genocida počinjenog u zaštićenoj zoni UN-a.

Uz uvjerenje da neće biti stvarnog pomirenja bez privodjenja pravdi optuženih za ratne zločine, EP traži od Republike Srpske i Srbije i Crne Gore da bez odlaganja lociraju i uhapse Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Od zvaničnog Brisela se traži da a svaki način podrži proces pomirenja, te da jasnim integracijskim perspektivama podrži neophodan opšti progres u zemlji i ostatku regiona.

Na insistiranje nekoliko palamanentartnih grupa, rezolucija poziva na promjenu Daytonskog mirovnog sporazuma, kako bi on u punoj mjeri podržao integaciju BiH u evropske i euro atlantske strukture.

Tako evropski Zeleni posebno naglašavaju, po njima, "nedopustivu etničku definiciju zemlje" kakvu sadrži Dayton:

Daniel Cohn - Bendit:

" Etnička definicija je dala ton bh ustavu i sve dok se to ne riješi, ta etnička definicija regiona, neće iza nas ostati ni srebrenička tragedija. Ta etnička definicija je razlog zašto danas Srbi nisu u mogućnosti da prepoznaju vlastite zločine, zato ni Hrvati ne mogu da prepoznaju svoje zločine, zato se Bošnjaci ne mogu da nose sa svojim gnijevom. Zato tražim da iz parlamenta potekne inicijativa da se 10 godina nakon Daytona, taj sporazum ponovo stavi na sto, posebno njegove etničke definicije".

Jednim od dosadašnjih teških promašaja šef delagacije EP za Jugoistočnu Evropu, Doris Pack, naziva činjenicu da su pred desetogodišnjcu maskra u Srebrenici, ključni optuženi, Radovan Karadžić i ratko Mladić, još uvijek na slobodi.

"Mislim da je to sramotno, i to za obje strane- za medjunarodnu zajednicu, jer nisam sasvim sigurna da su učinili sve što su sa svojim trupama mogli da ih pronadju. Nisam sigurna da su to učinili zato što bi Karadžić i Mladić, jednom u Hagu, ispričali ko im je pomogao, i to više ne bi bilo samo srpsko pitanje. I glavna tužiteljica Haga, Carla del Ponte, govori o tome da SFOR nije učinio šta je trebao. Sa druge strane, činjenica je da u RS postoje brojne mreže koje pomažu bjeguncima. Mi smi nedavno pozvali čak i pravoslavnu crkvu da im uskrati utočište, zato što mislimo da svi trebaju učiniti ono što je u njihovoj moći da se ovo prekine. Ovo zbog toga, što ne može biti pomirenja u BiH ako ova dvijica nisu u Hagu".

Lekcija naučena na Srebrenici i ratovima na području bivše Jugoslavije, trebala bi, pored
ostalog, poslužiti jačanju spoljne politike i bezbjednosti Starog kontinenta, poruka je
evropskih parlamentaraca.

XS
SM
MD
LG