Linkovi

Reforma odbrane BiH znači ukidanje ministarstava odbrane i vojnih komandi u entitetima


Kopredsjedavajući Komisije za reformu odbrane u B i H, Rafi Gregorijan i Nikola Radovanović saopštili su danas u Banajluci da je u završnoj fazi priprema konačnog prijedloga reforme odbrane te je jedina prepreka ulaska BiH u Partnerstvo za mir, hapšenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Komisija za reformu odbrane u B i H će na posljednjoj sjednici koja će se održati ovog vikenda predložiti sveobuhvatan paket mjera za reformu sisema odbrane koji ima veliku podršku vladajućih i opozicionih stranaka.

Izjavio je ovo danas u Banaluci, nakon sastanka sa predsjednikom Narodne Skupštine Republike Srpske, Dušanom Stojičićem kopredsjedavajući Komisije za reformu odbrane u Bi H, Rafi Gregorijan naglasivši da je opšti koncept ove reforme uspostavljanje profesionalnih vojnih snaga. Međutim, još uvijek je sporan prijem u Partnerstvo za mir naglasio je Gregorijan.

«Bosna i Hercegovina može pristupiti Partnerstvu za mir kada Radovan Karadžić i Ratko Mladić budu uhapšeni,» bio je jasan Gregorijan.

I ministar odbrane B i H, Nikola Radovanović je saopštio da je to jedini uslov za prijem te da su sve ostale pretpostavke ispunjene. On je, takođe, potvrdio da je planirano da se rješenja ove reforme primjene u praksi od 1.januara naredne godine te da je u planu ukidanje regrutacije i stvaranje aktivne rezerve.

Reforma podrazumijeva smanjenje ljudstva ali i novca za ove svrhe, istakao je Radovanović.

«Budžet za odbranu za 2005.godinu je 275 miliona KM, dakle,to je negdje oko 240 miliona manje nego što je trošeno za poslove odbrane u 2003.godini.»

Nikola Radovanović je potvrdio da ova reforma podrazumijeva i ukidaje ministarstava odbrane i vojnih komandi u entitetima.

XS
SM
MD
LG